ΚΟΣΜΟΣ

Παραλίγο σύγκρουση πολεμικών πλοίων Κίνας και ΗΠΑ στο Στενό της Ταϊβάν

Παραλίγο σύγκρουση πολεμικών πλοίων Κίνας και ΗΠΑ στο Στενό της Ταϊβάν
Screen grab / twitter

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει την παραλίγο σύγκρουση κινέζικου πολεμικού πλοίου με αμερικανικό αντιτορπιλικό στο Στενό της Ταϊβάν.

Στα πλάνα φαίνεται το κινεζικό πλοίο να κόβει το δρόμο στο αμερικανικό αντιτορπιλικό πλησιάζοντας το σε απόσταση λιγότερη από 140 μέτρα.

Το αμερικανικό πλοίο αναγκάστηκε να επιβραδύνει για να αποφύγει τη σύγκρουση.

Το περιστατικό σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο καθώς το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chung-Hoon και η καναδική φρεγάτα HMCS Montreal διεξήγαγαν τη λεγόμενη διέλευση «ελεύθερης πλοήγησης» από το στενό μεταξύ Ταϊβάν και ηπειρωτικής Κίνας.

Κατά τη διάρκεια της διέλευσης του Σαββάτου, το κινεζικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενου πυραύλου, προσπέρασε το Chung-Hoon προσεγγίζοντας το με την πλώρη του σε απόσταση περίπου 150 γιάρδων, σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού.

O υπουργός Άμυνας της Κίνας υπερασπίστηκε τη διέλευση του πολεμικού πλοίου που πλησίασε το αμερικανικό αντιτορπιλικό λέγοντας ότι οι δυτικές περιπολίες «ελευθερίας ναυσιπλοΐας» αποτελούν πρόκληση.

Ο στρατηγός Li Shangfu είπε ότι η Κίνα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την «αθώα διέλευση» αλλά ότι «πρέπει να αποτρέψουμε τις προσπάθειες άσκησης ηγεμονίας της ναυσιπλοϊας, που επιχειρούνται μέσω της ελεύθερης πλοήγησης».

Την Κυριακή κινέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι τροφοδοτούν τις αυτονομιστικές δραστηριότητες της Ταϊβάν καθώς οι εντάσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων αυξάνονται.

Ο υποστράτηγος Jing Jianfeng κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι αύξησαν την ποσότητα και την ικανότητα των όπλων που πωλούνται στην Ταϊβάν, στέλνοντας συχνά πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη να πλεύσουν μέσω του στενού της Ταϊβάν και οδηγώντς άλλες χώρες να εμπλακούν στο ζήτημα της Ταϊβάν.

«Τα στρατιωτικά αντίμετρα που έχουμε οργανώσει γύρω από τα στενά της Ταϊβάν στοχεύουν στις αυτονομιστικές δραστηριότητες της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και στην παρέμβαση εξωτερικής δύναμης», δήλωσε ο Jing Jianfeng σε συγκέντρωση ανώτατων αξιωματούχων της άμυνας στη Σιγκαπούρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ