ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν δεν ήταν υπερ-κατάσκοπος της KGB αλλά το «παιδί για τα θελήματα» λέει το Der Spiegel

Ο Πούτιν δεν ήταν υπερ-κατάσκοπος της KGB αλλά το «παιδί για τα θελήματα» λέει το Der Spiegel
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν AP / Mikhail Klimentyev

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα δεν ήταν ποτέ ο επίλεκτος σοβιετικός κατάσκοπος της KGB που πολλοί πίστευαν, αλλά μάλλον το «παιδί για τα θελήματα» όπως αποκαλύπτει έρευνα του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Der Spiegel .

Οι ιστορίες για τα κατορθώματα του Πούτιν ως αξιωματικού πληροφοριών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 ποικίλλουν και είναι μια εποχή που καλύπτεται από μυστήριο, καθώς ο ίδιος δεν έχει σχολιάσει ποτέ αυτή την περίοδο.

Πολλές απο τις ιστορίες τον έχουν περιγράψει ως ήρωα που μεταξύ άλλων, υπερασπίστηκε τα γραφεία της KGB από πλιατσικάδες και εκτέλεσε άκρως απόρρητες μυστικές αποστολές, όπως συναντήσεις με μέλη της Φράξιας Κόκκινος Στρατός, που προκάλεσαν όλεθρο στη Δυτική Γερμανία και διέπραξαν μια σειρά από απαγωγές και δολοφονίες.

Όμως, σύμφωνα με την έκθεση του Der Spiegel, η πλειονότητα του έργου του Πούτιν περιοριζόταν στην πραγματικότητα σε «μπανάλ» διοικητικά καθήκοντα.

Επικαλούμενο έναν από τους πρώην συναδέλφους του Πούτιν στο γραφείο της KGB στη Δρέσδη, λέει ότι «η δουλειά του συνίστατο κυρίως στην ατελείωτη εξέταση αιτήσεων για επισκέψεις συγγενών της Δυτικής Γερμανίας ή στην αναζήτηση πιθανών πληροφοριοδοτών μεταξύ ξένων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης».

Η έκθεση αναφέρει ότι ο Πούτιν σπάνια αναφέρεται στα αρχεία της Στάζι, της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας. Αναφέρεται μόνο η ημερομηνία γέννησής του, ή τα διοικητικά του καθήκοντα, αλλά κανένα αρχείο δεν περιέχει στοιχεία που να υποστηρίζουν τις ιστορίες που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Ο Χορστ Τζέμλιχ, πρώην αξιωματικός της Στάζι που εργαζόταν επίσης στη Δρέσδη, είπε στο Der Spiegel ότι ο Πούτιν δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα «παιδί για τις παραγγελίες».

Ο Πούτιν εργάστηκε για την KGB, την υπηρεσία πληροφοριών της Σοβιετικής Ένωσης, για σχεδόν δύο δεκαετίες και μετακόμισε στη Δρέσδη, στην Ανατολική Γερμανία, το 1985.

Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, το Τείχος του Βερολίνου έπεσε, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

Επίσημα αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία της KGB με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Αλλά και ο Όλεγκ Καλούγκιν, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της KGB και σκληρός επικριτής του Πούτιν, είπε συνέντευξη στη RFE/RLτο 2015 ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ψέματα και ήταν «απλώς ένας ταγματάρχης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ