ΚΟΣΜΟΣ

«Τρέμουν» οι Βρυξέλες το ενδεχόμενο Βrexit- Η δημοσιογράφος Έφη Κουτσοκώστα μεταδίδει

«Τρέμουν» οι Βρυξέλες το ενδεχόμενο Βrexit- Η δημοσιογράφος Έφη Κουτσοκώστα μεταδίδει

Αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωση ενόψει του σημερινού βρετανικού δημοψηφίσματος.

Όπως λέει στο CNN Greece η ανταποκρίτρια του Euronews στις Βρυξέλλες, Έφη Κουτσοκώστα, όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιθυμούν σφόδρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη, δεν εμφανίζονται όμως καθόλου βέβαιοι για αυτό. «Όλες οι δημοσκοπήσεις ακόμα και εκείνες που έγιναν μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ όπου υπήρξε μερική μεταστροφή του κλίματος υπέρ της παραμονής, δείχνουν πως θα είναι μια αμφίρροπη αναμέτρηση» σημειώνει η κ. Κουτσοκώστα. «Επιπλέον οι δημοσκοπήσεις στη Μεγάλη Βρετανία αποδείχθηκαν αναξιόπιστες στις βουλευτικές εκλογές, επομένως κανείς δε ρισκάρει κάποια πρόβλεψη»

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν ενόψει δημοψηφίσματος προσπάθησαν να καταστήσουν σαφές στους Βρετανούς πως σε περίπτωση που ψηφίσουν υπέρ του Brexit αυτό θα είναι και δεσμευτικό. «Δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση ή νέο δημοψήφισμα. Θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο τελικά οι Βρετανοί θα καταλάβουν πως είναι προς το συμφέρον τους να μείνουν στην Ε.Ε. Όμως όπως ξέρουμε στα δημοψηφίσματα πολλές φορές επικρατεί το συναίσθημα. Και ο αντιευρωπαϊσμός στη Βρετανία είναι διαχρονικά έντονος», υπογραμμίζει η Έφη Κουτσοκώστα.

Όσο για την επόμενη μέρα σε περίπτωση που τελικά το Brexit υπερψηφιστεί από τους Βρετανούς: «Αρχικά θα υπάρξει μια επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού προς την Ε.Ε με την οποία θα ζητάει την αποχώρηση. Όμως είναι μια διαδικασία που δε θα συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη, θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για την ολοκλήρωση της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ