ΚΟΣΜΟΣ

Kολομβία: Iστορική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το FARC

Kολομβία: Iστορική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το FARC

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για οριστική, κατάπαυση του πυρός.

Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την προσεχή υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης έπειτα από πενήντα και πλέον χρόνια εμφυλίου πολέμου.

«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία για μια αμοιβαία και οριστική κατάπαυση του πυρός και την αναστολή των εχθροπραξιών», αναφέρει κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών που υπέγραψαν οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης της Κολομβίας και των FARC. Στην ανακοίνωση αυτή πάντως δεν διευκρινίζεται η ημερομηνία που η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η συμφωνία, η οποία προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται από το 2012 στην Αβάνα της Κούβας, αφορά επίσης την «κατάθεση των όπλων, τις εγγυήσεις για την ασφάλεια (των ανταρτών) και των αγώνα εναντίον των εγκληματικών συμμοριών», όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η ανακοίνωση, ο διαπραγματευτής των FARC Παστόρ Αλάπε δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κείμενο της συμφωνίας έχει «σχεδόν» οριστικοποιηθεί, πάντως απέμενε «μόνο ένα σημείο» να διευθετηθεί.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, παρόντων του προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και του ηγέτη των FARC, του Τιμολέον Χιμένες ή «Τιμοσένκο», καθώς επίσης του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο, του υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας Μπέργκε Μπρέντε, των προέδρων Νικολάς Μαδούρο (Βενεζουέλα) και Μισέλ Μπατσελέτ (Χιλή) εκ μέρους των εγγυητριών χωρών, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, θα είναι επίσης παρών στην υπογραφή της συμφωνίας αύριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ