ΚΟΣΜΟΣ

Πράσινο φως της Νορβηγίας στην ανάπτυξη στρατευμάτων στη Συρία

Πράσινο φως της Νορβηγίας στην ανάπτυξη στρατευμάτων στη Συρία
O Τζον Κέρι (John Kerry) επιβιβάζεται στο αεροπλάνο που θα τον μεταφέρει από το Όσλο στον παγετώνα stands Blomstrand και άλλες περιοχές στον νορβηγικό βορρά που έχουν χτυπηθεί από την κλιματική αλλαγή. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνοδεύεται από τον Νορβηγό ομόλογό του Μπέργκε Μπρέντε (Børge Brende) και η φωτογραφία είναι τραβηγμένη την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 REUTERS/Evan Vucci/Pool

Η Νορβηγία ενδέχεται να αναπτύξει στρατεύματα στο έδαφος της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων ανδρών των ειδικών δυνάμεων, ανέφερε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, μετά από την εξουσιοδότηση που έλαβε από το νορβηγικό κοινοβούλιο.

Το Όσλο σχεδιάζει να αναπτύξει εντός του καλοκαιριού περίπου εξήντα στρατιωτικούς στην Ιορδανία, με σκοπό να συμβάλλουν στην εκπαίδευση και την υποστήριξη Σύρων ανταρτών που πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Τον Μάιο, η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ (Erna Solberg) είχε γνωστοποιήσει ότι θα διαβουλευθεί με το κοινοβούλιο σε περίπτωση που οι συνθήκες αλλάξουν και χρειαστεί η αποστολή νορβηγικών στρατευμάτων στην ίδια τη Συρία. Σήμερα, οι Νορβηγοί νομοθέτες έδωσαν το πράσινο φως.

«Οι τοπικές δυνάμεις επιτυγχάνουν περισσότερη πρόοδο από αυτήν που θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Τίθεται επομένως (...) στην ημερήσια διάταξη οι συμμαχικές δυνάμεις να μπορέσουν να εκπαιδεύσουν, να συμβουλεύσουν και να παράσχουν επιχειρησιακή υποστήριξη στο συριακό έδαφος στον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Ίνε Έρικσεν Σεράιντε (Ine Eriksen Søreide).

Το Όσλο έχει ήδη αναπτύξει 120 στρατιωτικούς στο Ιράκ, για να εκπαιδεύσουν τις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στις βόρειες επαρχίες της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ