ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Σκάνδαλο στα ΗΑΕ με την κρατική εταιρεία πετρελαίου και την αλληλογραφία από την COP28

Guardian: Σκάνδαλο στα ΗΑΕ με την κρατική εταιρεία πετρελαίου και την αλληλογραφία από την COP28
AP Photo/Kamran Jebreili, file

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «Adnoc» μπόρεσε να διαβάσει μηνύματα από την αλληλογραφία που απευθύνονταν στη διοργάνωση της διάσκεψης για το κλίμα COP28 ή που προέρχονταν από αυτήν, αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα φιλοξενήσουν την σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα τον προσεχή Νοέμβριο και ο πρόεδρος της COP28 είναι ο σουλτάνος Αχμέτ Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος είναι παράλληλα και ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι (Adnoc).

Όπως αναφέρει η αποκάλυψη του Guardian πρόκειται για ένα μεγάλων διαστάσεων σκάνδαλο, με τον επικεφαλής της σύσκεψης να είναι στο επίκεντρο, αφού η επιλογή του Αλ Τζαμπέρ, αν και επικρίθηκε κυρίως από ΜΚΟ και Ευρωπαίους και Αμερικανούς βουλευτές, τελικά εκείνος διατήρησε και τις δύο ιδιότητές του.

Η «τεχνική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς έδειξε πως το γραφείο [ενν. της COP28] μοιραζόταν με την Adnoc διακομιστές (servers) για τα μηνύματα», γράφει η Guardian. Από την άλλη, εκπρόσωπος της διοργάνωσης της COP28 δήλωσε στην εφημερίδα πως ο διακομιστής άλλαξε μόλις την περασμένη Δευτέρα!

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως ανακάλυψε αυτή τη διασύνδεση όταν επικοινώνησε με την COP28 και έλαβε μήνυμα που ανέφερε «Adnoc classification: internal» («Κατηγοριοποίηση Adnoc: εσωτερικό»).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διοργάνωση της COP28 παραδέχθηκε ότι είχε ζητήσει τη βοήθεια πολλών ειδικών συμπεριλαμβανομένης της Adnoc. Όμως, σύμφωνα με ειδικούς με τους οποίους μίλησε η εφημερίδα, αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό και «οι διακομιστές της Adnoc ενεπλάκησαν τόσο στην αποστολή όσο και στην παραλαβή μηνυμάτων από το γραφείο της COP28».

Ο διπλός ρόλος του Αλ Τζαμπέρ έχει ούτως ή άλλωστε βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής, ακόμη και από την πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Κριστιάνα Φιγκέρες, η οποία χαρακτηρίζει την προσέγγισή του ως «επικίνδυνη».

Παράλληλα, η Γαλλίδα ευρωβουλεύτρια Μανόν Ομπρί δήλωσε σχετικά: Πρόκειται για ένα απόλυτο σκάνδαλο. Μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου απέκτησε πρόσβαση στον πυρήνα του οργανισμού που έχει ως στόχο να συντονίζει την απαγκίστρωση από το πετρέλαιο και το αέριο. Είναι σαν να έχουμε μια πολυεθνική εταιρεία τσιγάρων να επιβλέπει τις εσωτερικές διεργασίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Από την πλευρά του ο Πάσκο Σαμπίδο, του Παρατηρητηρίου Corporate Europe και συντονιστής της συμμαχίας Kick Big Polluters Out που περιλαμβάνει περισσότερες από 450 οργανώσεις, δηλώνει ότι οι αποκαλύψεις είναι εξοργιστικές και ότι ο διορισμός του Αλ Τζαμπέρ αποτελεί μεγάλο χτύπημα στην αξιοπιστία του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του για το κλίμα.

«Είναι εντελώς ανάρμοστο μια εταιρεία πετρελαίου να έχει πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες και αποκαλύπτεται πόσο μεγάλη επιρροή μπορεί να έχει στη διαμόρφωση των μηνυμάτων που παρουσιάζονται προς τον υπόλοιπο κόσμο» δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «μέχρι οι κυβερνήσεις να αποδεχθούν ότι τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να παραμείνουν αχρησιμοποίητα και οι λομπίστες τους να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να γράφουν τους κανόνες των δράσεων για το κλίμα αυτά τα πράγματα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν».

Στον Guardian μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας κι ένας ακόμη ειδικός στη διαμόρφωση πολιτικών για το κλίμα σημειώνοντας «τα ΗΑΕ είχαν δεχθεί συμβουλές από πολλούς φορείς από τότε που έγινε ξεκάθαρο ότι θα είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει Cop28 να διαχωρίσουν την προεδρία τους από την Adnoc. Παράλληλα τους είχε γίνει σύσταση προκειμένου ο Αλ Τζαμπέρ να αποχωρήσει από τη θέση του στην κρατική εταιρεία πετρελαίου, έστω και προσωρινά. Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, φαίνεται ότι τα Εμιράτα δεν έδωσαν βάση».

Το περιβάλλον του Τζάμπερ και η διάσκεψη-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές δεν απάντησαν σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου σχετικά με τις πληροφορίες αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ