ΚΟΣΜΟΣ

Πυρκαγιές στον Καναδά: «Φορέστε μάσκες όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο», λένε οι επιστήμονες

Πυρκαγιές στον Καναδά: «Φορέστε μάσκες όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο», λένε οι επιστήμονες
Από τις φωτιές στον Καναδά ασφυκτική είναι η κατάσταση και στη Νέα Υόρκη AP Photo/Andy Bao

Αμερικανική χείρα βοηθείας στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό προσέφερε ο  πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τις «καταστροφικές και ιστορικές» πυρκαγιές, ενώ οι πολίτες καλούνται να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται έξω. 

«Ο πρόεδρος διέταξε την ομάδα του να αναπτύξει όλους τους διαθέσιμους ομοσπονδιακούς πόρους πυρόσβεσης (...) για να σβηστούν οι πυρκαγιές που πλήττουν καναδικές και αμερικανικές κοινότητες», σύμφωνα με την ανακοίνωση, καθώς ο καπνός από τις φωτιές έχει καλύψει μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον ήδη έστειλε πάνω από 600 πυροσβέστες και προσωπικό υποστήριξης.

Την ίδια στιγμή οι Αρχές όπως αναφέρει το BBC έχουν συμβουλεύουν εκατομμύρια πολίτες στη βόρεια Αμερική να φορούν τις μάσκες N95 που χρησιμοποιούσαν στην πανδημία εξαιτίας της πολύ κακής ποιότητας του αέρα αν δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Μάθιου Άνταμς ανάφερε ότι οι άμεσες επιπτώσεις από την εισπνοή καπνού είναι πρόβλημα με την αναπνοή, αυξημένοι σφυγμοί, πόνοι στον στήθος και αίσθηση καύσου στα μάτια, στη μύτη και το λαιμό.

Ο καπνός έρχεται από το Κεμπέκ όπου καίνε πάνω από 150 πυρκαγιές.

Περισσότεροι από 15.000 κάτοικοι αναμένεται ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κάθι Χότσουλ ανακοίνωσε ότι οι Αρχές θα μοιράσουν πάνω από ένα εκατομμύριο μάσκες στους πολίτες.

«Πρόκειται για μία προσωρινή κατάσταση. Δεν είναι Covid», είπε χαρακτηριστικά,

Απελπιστική είναι η κατάσταση στο Τορόντο.

Στο μεταξύ η αμερικανική υπηρεσία προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) χαρακτήρισε την ποιότητα του αέρα ως ανθυγιεινή ειδικά για τους ανθρώπους με αναπενυστικά προβλήματα.

Στην Νέα Υόρκη μία πορτοκαλί ομίχλη έχει καλύψει την πόλη με αποτέλεσμα γνωστά μνημεία να εξαφανιστούν ενώ ακυρώθηκαν όλες οι εξωτερικές δραστηριότητες σε σχολεία στην Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ