ΚΟΣΜΟΣ

«Καμπανάκι» Κομισιόν σε Πολωνία με αφορμή νόμο για την ρωσική επιρροή

«Καμπανάκι» Κομισιόν σε Πολωνία με αφορμή νόμο για την ρωσική επιρροή
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας AP Photo/Olivier Matthys

Προειδοποιητική επιστολή για παραβιάσεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως απέστειλε η Κομισιόν στην Πολωνία την Πέμπτη (8/6), που σχετίζεται με τον νέο νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ στην χώρα από τις 31 Μαΐου 2023 και αφορά την διερεύνηση της ρωσικής επιρροής στην εσωτερική ασφάλεια της Πολωνίας τα έτη 2007 και 2022.

Ειδικότερα, η Πολωνία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορείται πως παραβίασε τους εξής κανόνες:

  • την αρχή της δημοκρατίας,
  • τις αρχές της νομιμότητας και της μη αναδρομικότητας των κυρώσεων και τις γενικές αρχές της ασφάλειας δικαίου και του δεδικασμένου,
  • τα δικαιώματα για αποτελεσματική δικαστική προστασία, ne bis in idem και την προστασία του επαγγελματικού απορρήτου,
  • τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την προστασία δεδομένων (GDPR).

Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο νέος νόμος παρεμβαίνει αδικαιολόγητα στη δημοκρατική λειτουργία του κράτους. Οι δραστηριότητες της επιτροπής, όπως παραδείγματος χάριν έρευνες και δημόσιες ακροάσεις, που κινδυνεύουν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στην υπόληψη των υποψηφίων στις εκλογές και, διαπιστώνοντας ότι ένα άτομο ενήργησε υπό ρωσική επιρροή, θα μπορούσαν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών δικαιωμάτων των προσώπων που εκλέγονται σε δημοκρατικές εκλογές.

Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει πως ο νέος νόμος παρέχει έναν πολύ ευρύ και απροσδιόριστο ορισμό της «ρωσικής επιρροής» και των «δραστηριοτήτων».

Αναφορικά, δε, με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ο νέος νόμος δεν προβλέπει την κατάλληλη νομική βάση για την επεξεργασία ούτε τις απαραίτητες διασφαλίσεις για ευαίσθητα δεδομένα. Δεν είναι συμβατό με τους κανόνες προστασίας δεδομένων της Ε.Ε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ