ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το προφίλ του δράστη της επίθεσης - Σύρος χριστιανός, πατέρας ενός παιδιού τριών ετών

Γαλλία: Το προφίλ του δράστη της επίθεσης - Σύρος χριστιανός, πατέρας ενός παιδιού τριών ετών
Στιγμιότυπο από το δράστη την ώρα της επίθεσης Screen grab/Youtube/TalkTV

Το προφίλ του 32χρονου, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης σκόρπισε τον τρόμο στη Γαλλία, καθώς επιτέθηκε με μαχαίρι σε παιδιά σε παιδική χαρά στη λίμνη Ανσί, παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

Η είδηση έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, όπως και το βίντεο από την αιματηρή επίθεση, από την οποία τραυματίστηκαν επτά τουλάχιστον άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά.

Ο 32χρονος Abdalmasih H, γεννηθείς το 1991, έχει καταγωγή από τη Συρία, και σύμφωνα με την κατάθεσή του προκειμένου να λάβει άσυλο στη Γαλλία, είναι χριστιανός.

Πριν φτάσει στη χώρα, βρισκόταν για 10 χρόνια στη Σουηδία, όπου παντρεύτηκε μια Σουηδή με την οποία απέκτησε ένα παιδί, το οποίο σήμερα είναι τριών ετών.

Η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε πως η αναχώρησή του από το Σουηδία έγινε πριν από οκτώ μήνες, καθώς είχε αποκτήσει καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία.

Πράγματι, οι γαλλικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι κατέγραψαν αίτημα ασύλου εκ μέρους του στα τέλη Νοεμβρίου του 2022, χωρίς να δίνουν συνέχεια καθώς είχε ήδη ζητήσει, και στη συνέχεια είχε αποκτήσει, καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία.

Σε τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία, της είχε αποκαλύψει πως ζούσε σε μια εκκλησία στη Γαλλία, ενώ σύμφωνα με το BFM TV, που επικαλείται μαρτυρία παγωτατζή δίπλα στη λίμνη, περίοικοι είχαν ξαναδεί τον 32χρονο, καθώς τις τελευταίε τρεις μέρες, έμενε σε παγκάκι.

«Τον είχα ξαναδεί, καθόταν σε ένα παγκάκι εδώ και 2-3 ημέρες», λέει ο παγωτατζής. «Δεν είχαμε ιδέα ότι επρόκειτο να κάνει κάτι τέτοιο», λέει δακρύζοντας.

«Είναι δειλία χωρίς όνομα», προσέθεσε και συνεχίζει «Κοίταζε τη λίμνη όπως θα κοίταζε ο καθένας τη λίμνη», μιλώντας για έναν άνδρα με «ένα πόδι που έτρεμε και μια μεγάλη μαύρη τσάντα».

«Δεν ξέρω τι του συνέβη, είναι τρομερό», αναφέρει η πρώην σύζυγός του

Η νεαρή γυναίκα, που μοιραζόταν τη ζωή της μαζί του μέχρι τον περασμένο χρόνο στη νοτιοδυτική Σουηδία, εξέφρασε αμφιβολίες για την πράξη που αποδίδεται στον Αμπνταλμασίχ Χ., 31 ετών, από τον οποίο πήρε διαζύγιο πριν από μερικούς μήνες.

«Δεν ξέρω τι του συνέβη, αυτό που μου λέτε, είναι τρομερό. Όμως δεν έχω επαφή μαζί του, δεν ξέρω πού ζει, ούτε πώς πάει ψυχολογικά», εξομολογήθηκε η πρώην σύζυγος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί προκάλεσε έξι τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων τεσσάρων παιδιών 22 έως 36 μηνών, σε πάρκο κοντά στη λίμνη του Ανεσί.

«Αυτός; (...) Θεέ μου, ήταν τόσο ευγενικός, δεν καταλαβαίνω", πρόσθεσε η νεαρή γυναίκα όταν έμαθε το νέο.

«Συναντηθήκαμε στην Τουρκία, ερωτευθήκαμε και ήρθαμε εδώ (στη Σουηδία). Έπειτα από δύο χρόνια, παντρευτήκαμε, αλλά δεν μπόρεσε να αποκτήσει τη σουηδική υπηκοότητα, έτσι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα. Χωρίσαμε επειδή δεν ήθελα να φύγω από τη Σουηδία», είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο AFP.

«Δεν έχω πια πολλά νέα, έδειχνε πολύ φευγάτος. Μου τηλεφώνησε πριν από τέσσερις μήνες, έμενε σε μια εκκλησία. Αλλά δεν ξέρω πολλά περισσότερα, ήταν σε επαφή κυρίως με την οικογένειά του που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες», εξήγησε η νεαρή γυναίκα που είναι επίσης από χώρα της Μέσης Ανατολής.

Πολλοί Σύροι, μεταξύ των οποίων αρκετοί χριστιανοί, κατέφυγαν στη Σουηδία όταν έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη χώρα τους που ξέσπασε το 2011.

Κρίνοντας πως ο αριθμός των αφίξεων ήταν πολύ υψηλός, η σουηδική κυβέρνηση της εποχής είχε αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου λίγο μετά τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση του 2015.

Το χρονικό της επίθεσης

Συναγερμός σήμανε στο Ανεσί στις γαλλικές Άλπεις, όταν ένας άνδρας εισέβαλε σε πάρκο και επιτέθηκε με μαχαίρι σε μικρά παιδιά και ενήλικες.

Από τους τραυματίες τέσσερα είναι παιδιά ηλικίας έως τριών ετών με την κατάσταση δύο εξ αυτών να είναι εξαιρετικά σοβαρή. Μεταξύ των τραυματιών είναι και δύο ενήλικες. Η κατάσταση τριών εκ των τραυματιών είναι κρίσιμη.

«Φώναζε και στόχευε στα μωρά. Υπήρχαν πολλοί ενήλικες τριγύρω, αλλά δεν τους πείραζε. Όταν κατάλαβε ότι τον είχαν παγιδεύσει κι επιτέθηκε σε έναν ηλικιωμένο, τον πυροβόλησαν στο χέρι», κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ