ΚΟΣΜΟΣ

«Μπλόκο» στην πώληση των F-16 στην Τουρκία επιχειρούν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις

«Μπλόκο» στην πώληση των F-16 στην Τουρκία επιχειρούν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις
Μαχητικά F-16 AP/Tsafrir Abayov

Επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην άνευ όρων πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, απέστειλαν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις. 

Στην επιστολή τους οι ομογενειακές οργανώσεις απαριθμούν τον αντισυμμαχικό τρόπο με τον όποιο η Άγκυρα έχει χρησιμοποιήσει τον υφιστάμενο στόλο των μαχητικών της. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα τουρκικά μαχητικά έχουν χρησιμοποιηθεί για να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή, να υπονομεύσουν τα συμφέροντα της Δύσης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και να απειλήσουν βασικούς συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις σημειώνουν ότι η συναίνεση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση που η αμερικανική κυβέρνηση θα βάλει στο τραπέζι. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «αυτές οι προσπάθειες για την επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ελλάδας, η οποία έχει ήδη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διατήρηση της αλληλεγγύης της Δύσης και στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με τα μέσα που χρειάζεται για να αμυνθεί. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που βασίζεται σε αρχές και κοινά θεμελιώδη συμφέροντα και όχι ένας οργανισμός που λειτουργεί μέσω συναλλακτικής συμπεριφοράς».

Με αυτό το δεδομένο, η επιστολή υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν χρέος ως η ηγετική δύναμη της Δυτικής Συμμαχίας να διασφαλίσουν ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υπονομεύσουν την ασφάλεια των συμμάχων τους. Κλείνοντας, η επιστολή προτρέπει τον Άντονι Μπλίνκεν να θέσει το απαραβίαστο της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας ως πρωταρχικό μέλημα σε κάθε πώληση F-16 στην Τουρκία.

Την επιστολή υπογράφουν οι οργανώσεις:

  • Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC)
  • Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ)
  • ΑΧΕΠΑ
  • Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (AHI)
  • Κυπριακή Ομοσπονδία
  • Κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο
  • Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων
  • Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής

Η Επιστολή των Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων στον Άντονι Μπλίνκεν

«Ως εκπρόσωποι των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων που έχουμε συνεργαστεί με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο και την ενίσχυση της πολιτικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με τις τελευταίες πληροφορίες που αφορούν την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Γνωρίζουμε ότι γνωρίζετε καλά τον κατάλογο των παραβάσεων που έχει κάνει η Τουρκία χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα, όπως η 49χρονη κατοχή της Κύπρου, η υπονόμευση του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους μέσω της χρήσης των F-16 για τον βομβαρδισμό των Κούρδων εταίρων μας στη Συρία, την χρήση των F-16 στον εξωφρενικό πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ. Ωστόσο, θα θέλαμε να επικεντρωθούμε στη χρήση των αμερικανικών F-16 από την Τουρκία για την αμφισβήτηση της ελληνική κυριαρχία, η οποία οδήγησε σε έναν αριθμό ρεκόρ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εναέριου χώρου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην απειλή με πόλεμο κατά της Ελλάδας.

Αρκετές αναφορές, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου της περασμένης εβδομάδας στο Politico και της συνέντευξης του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν με τον Fareed Zakaria, δημιούργησαν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πρόθυμη να ανταλλάξει την πώληση των F-16 αποκλειστικά με συναίνεση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Με όλα αυτά που διακυβεύονται στην περιοχή και πέρα από αυτήν, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν και πρέπει να απαιτήσουν περισσότερα.

Ως ενεργοί Αμερικανοί πολίτες που ασχολούμαστε με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, σας προτρέπουμε να μην υποκύψετε στη στρατηγική εκβιασμού της Τουρκίας. Ο κ. Σάλιβαν δήλωσε ότι η Τουρκία «χαράζει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική». Με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε στην Τουρκία για την προώθηση των δυτικών συμφερόντων ή αξιών ασφάλειας, οποιαδήποτε «συναλλαγή» με την Άγκυρα πρέπει να διασφαλίζει ότι αυτά τα συμφέροντα και οι αξίες προστατεύονται σε μια πραγματική βάση.

Ο αναλυτής Michael Rubin της δεξαμενής σκέψης «American Enterprise Institute» υποστήριξε πρόσφατα ότι η μεγαλύτερη απειλή που θέτει η Τουρκία για το ΝΑΤΟ δεν είναι να συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας, αλλά η υποδαύλιση των συνεχών απειλών σύγκρουσης εντός του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και πιστεύουμε ότι οι χώρες που την καθυστερούν-είτε είναι η Τουρκία είτε η Ουγγαρία- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν συνέπειες για οποιαδήποτε συνεχιζόμενη αδιαλλαξία. Αλλά αυτές οι προσπάθειες για την επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ελλάδας, η οποία έχει ήδη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διατήρηση της αλληλεγγύης της Δύσης και στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με τα μέσα που χρειάζεται για να αμυνθεί. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που βασίζεται σε αρχές και κοινά θεμελιώδη συμφέροντα και όχι ένας οργανισμός που λειτουργεί μέσω συναλλακτικής συμπεριφοράς.

Χαιρετίζουμε την κατευνασμό της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και την παύση των προκλητικών υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας μετά τους τραγικούς σεισμούς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι όλα αυτά αναιρέθηκαν μόλις μέσα σε αυτή την εβδομάδα, καθώς τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο νέος υπουργός Άμυνας του επανέλαβαν για άλλη μια φορά το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» - το οποίο προβάλει επεκτατικές διεκδικήσεις κατά της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας και εισάγει αναθεωρητικές βλέψεις στην περιοχή. Επίσης, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει αναπτύξει τον στόλο των F-16 της εναντίον της Ελλάδας παρά για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Τέλος, δεδομένου ότι τα συμφέροντα για την ενότητα του ΝΑΤΟ προβάλλονται συνεχώς ως δικαιολογία για τη πώληση των F-16, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας η Τουρκία έχει αγοράσει και συνεχίζει να κατέχει το ρωσικό σύστημα S-400, και ότι η Άγκυρα έχει λειτουργήσει ουσιαστικά ως ένας μηχανισμός για την αποφυγή των κυρώσεων από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οποιαδήποτε μεταφορά F-16 στην Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη πολεμική συμπεριφορά της Άγκυρα απέναντι στην Ελλάδα και πρέπει επίσης να εξετάσει την αποσταθεροποιητική χρήση αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην περιοχή, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση τέτοιων όπλων για τη συνέχιση της κατοχής στην Κύπρο. Η Τουρκία απειλεί τις ίδιες τις αρχές, τις αξίες και τα συμφέροντα που διακυβεύονται στην Ουκρανία. Ως ηγέτης της Δυτικής Συμμαχίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα όπλα τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υπονομεύσουν την ασφάλεια των συμμάχων τους. Σας προτρέπουμε να θέσετε το απαραβίαστο της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας ως πρωταρχικό μέλημα σε κάθε πώληση F-16 στην Τουρκία.

Ανυπομονούμε να συζητήσουμε περαιτέρω αυτό το θέμα μαζί σας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ