ΚΟΣΜΟΣ

Ανεπιθύμητος στο Σουδάν ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ

Ανεπιθύμητος στο Σουδάν ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ
Ο γερμανός διπλωμάτης Φόλκερ Πέρτες AP Photo

Persona non grata, ανεπιθύμητο πρόσωπο κήρυξε η κυβέρνηση του Σουδάν, τον ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ στη χώρα, γερμανό διπλωμάτη Φόλκερ Πέρτες, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (8/6) το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Σουδάν ειδοποίησε τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πως ανακήρυξε τον κ. Φόλκερ Πέρτες (...) persona non grata από σήμερα», σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν και de facto ηγέτης της χώρας, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, απαίτησε να απομακρυνθεί από τη θέση ο Πέρτες, ισχυριζόμενος πως φέρει ευθύνες για το ξέσπασμα του πολέμου τη 15η Απριλίου ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο στρατηγός Μπουρχάν κατηγόρησε τον Πέρτες πως «απέκρυψε» στις εκθέσεις του την εκρηκτική κατάσταση στο Χαρτούμ, υποστηρίζοντας πως χωρίς τα «ψέματά του», ο στρατηγός Ντάγκλο «δεν θα είχε εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ο Γκουτέρες, από την πλευρά του, επαναβεβαίωσε πως έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη του» στον ειδικό επιτετραμμένο του.

Να σημειωθεί ότι, στις αρχές του Ιουνίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν παρέτεινε παρά για έξι μήνες την εντολή της ολοκληρωμένης αποστολής του ΟΗΕ για την βοήθεια και τη μετάβαση στο Σουδάν (MINUATS στα γαλλικά, UNITAMS στα αγγλικά), επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Πέρτες.

Η εντολή της αποστολής, που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2020 για να υποστηρίξει την πολιτική μετάβαση στο Σουδάν μετά την πτώση του καθεστώτος του Όμαρ ελ Μπασίρ έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις, ανανεωνόταν έκτοτε κάθε φορά για έναν χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ