ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν

Πέθανε ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν
Wikipedia

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν.

To θάνατό του γνωστοποίησε η κόρη του.

O Αλέν Τουρέν ήταν ιδρυτής και διευθυντής ερευνών του Κέντρου Κοινωνιολογικής Ανάλυσης και Παρέμβασης στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών του Παρισιού και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων.

Γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1925, Διετέλεσε διευθυντής ερευνών στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, όπου ίδρυσε το Centre d'étude des mouvements sociaux. Ο Τουρέν υπήρξε σημαντική μορφή στην ίδρυση της γαλλικής κοινωνιολογίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα έγινε διεθνώς αναγνωρισμένος κοινωνιολόγος των κοινωνικών κινημάτων, ιδίως του φοιτητικού κινήματος του Μάη του '68 στη Γαλλία και του συνδικαλιστικού κινήματος Solidarity στην κομμουνιστική Πολωνία.

Διανοούμενος της αριστεράς και έχοντας κερδίσει την εκτίμηση της δεξιάς, ο Αλέν Τουρέν περιέγραψε τις δυναμικές των κοινωνικών αλλαγών κατά την διάρκεια των δεκαετιών 1945-1975, της περιόδου της οικονομικής ανάπτυξης της Γαλλίας (Trente Glorieuses) και στην περίοδο που ακολούθησε στο τεράστιο συγγραφικό έργο που αφήνει πίσω του και σημάδεψε την εποχή του.

Το ξεκίνημά του έγινε από τα εργατικά ζητήματα και η διδακτορική του διατριβή ήταν αφιερωμένη στους εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault.

Στην συνέχεια, μετά τον Μάη του 1968, έστρεψε την προσοχή του στα «νέα κοινωνικά κινήματα» απομακρυνόμενος από τον σοσιαλιστικό εργατισμό.

«Ο καιρός των κοινωνικών αγώνων, των ταξικών σχέσεων, των κοινωνικών κινημάτων δεν έχει παρέλθει;». Αυτό ήταν το ερώτημα που έθετε στο «La Voix et le Regard» το 1978, έργο σύνθεσης για την κοινωνιολογία των φοιτητικών, τοπικιστικών, φεμινιστικών κλπ κινημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ