ΚΟΣΜΟΣ

Τι σημαίνουν και πώς επηρεάζουν την υποψηφιότητα Τραμπ οι νέες διώξεις εναντίον του

Τι σημαίνουν και πώς επηρεάζουν την υποψηφιότητα Τραμπ οι νέες διώξεις εναντίον του
Ο Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/Andrew Harnik, File)

Για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες, ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες. 

Μπορεί το κατηγορητήριο που συνέταξε ο Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης για την υπόθεση με τα χρήματα που δόθηκαν στην ηθοποιό αισθησιακών ταινιών, Στόρμι Ντάνιελς, να έφερε ένα μόνιμο ειρωνικό μειδίαμα τόσο στα μέλη των Ρεπουμπλικάνων όσο και στους ψηφοφόρους του 45ου Προέδρου της χώρας αυτή την φορά όμως η κατάσταση μοιάζει και είναι εντελώς διαφορετική.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσα από το δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορείται και έχει κλητευθεί επίσημα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κοινώς το πλέον αρμόδιο δικαστικό και Κυβερνητικό όργανο της χώρας.

Ο επικεφαλής της ομάδας των δικηγόρων του, Τζίμ Τράστι, μιλώντας στο CNNi, ξεκαθάρισε πως ο πρώην Πρόεδρος ενημερώθηκε αρμοδίως πως αντιμετωπίζει ομοσπονδιακά αδικήματα που υπάγονται στο νόμο περί κατασκοπίας της χώρας.

Συγκεκριμένα οι κατηγορίες αφορούν παραποίηση άκρως απορρήτων εγγράφων, απόκρυψη στοιχείων από τις ομοσπονδιακές αρχές, παρακώληση των ερευνών και παράνομη κατοχή άκρως απόρρητων στοιχείων εθνικής ασφάλειας.

Ο Τζιμ Τράστι σημείωσε μάλιστα πως αυτή η υπόθεση είναι εντελώς διαφορετική και πως η στρατηγική των νομικών συμβούλων του Τραμπ δεν θα είναι το ίδιο συγκρατημένη, όπως στην κλήτευση και τις κατηγορίες από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Ποιες είναι οι διαφορές των δύο κατηγοριών;

Στην υπόθεση της Νέας Υόρκης και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Τραμπ με την Στόρμι Ντάνιελς το 2016 ο φάκελος και το κατηγορητήριο συντάχθηκαν από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης που συνέλεξε και τα στοιχεία και έφτασε στο σημείο να κλητεύσει για κατάθεση και απαγγελία κατηγοριών τον πρώην Πρόεδρο στα δικαστήρια του Μανχάταν.

Η συγεκριμένη δίκη μάλιστα έχει οριστεί για τον ερχόμενο Μάρτιο, λίγο πριν την τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Στη σημερινή περίπτωση το κατηγορητήριο έχει συνταχθεί επί της ουσίας από την Κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η αντιπαράθεση δεν είναι «προσωπική» όπως σημειώνει ο Λευκός Οίκος αλλά σίγουρα ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιούται να έχει ενστάσεις…

Είναι η πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά που το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ φέρνει ενώπιον της δικαιοσύνης πρώην Πρόεδρο της χώρας και σίγουρα κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει και πολιτικό κίνητρο πίσω από την συγκεκριμένη ενέργεια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να δέχεται τις συνέπειες των ενεργειών του για όσα έπραξε όσο ήταν Πρόεδρος αλλά είναι βέβαιο πως και το χρονικό διάστημα το οποίο επιλέγει ο Μπάιντεν και η Κυβέρνησή του για τις συγκεκριμένες κινήσεις δεν είναι απόλυτα «αγνό».

Και στις δύο περιπτώσεις κατηγοριών τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Τραμπ θεωρούνται κακουργήματα και μάλιστα ομοσπονδιακά, αλλά είναι ξεκάθαρο πως η σημερινή περίπτωση είναι εξόχως σοβαρότερη της πρώτης.

Πόσο επηρεάζει την εκλογή Τραμπ το νέο κατηγορητήριο;

Με βάση τους νόμους των ΗΠΑ δεν υπάρχει το παραμικρό νομικό κόλλημα για τον Ντοναλντ Τραμπ όχι απλά να διεκδικήσει για τρίτη φορά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αλλά και να κερδίσει τις Προεδρικές εκλογές ανεξάρτητα από την πορεία και την έκβαση των ανοιχτών νομικών του υποθέσεων.

Ακόμη και στο απίθανο σενάριο που ο Ντόναλντ Τραμπ καταδικαστεί και οδηγηθεί στην φυλακή μπορεί με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα να εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας.

Αναφορικά με την προεκλογική του καμπάνια επίσης ο Τραμπ φαίνεται σχεδόν να «απολαμβάνει» τις κινήσεις των Δημοκρατικών και του Μπάιντεν και αυτό γιατί είναι εξόχως ικανός να δημιουργεί πάντοτε την κατάλληλη περίσταση που θα του δώσει ώθηση στο δικό του συμπαγές και κυρίως ευμέγεθες ακροατήριο.

Αυτό που σήμερα συμβαίνει ο πρώην Πρόεδρος το ανέμενε και ήταν προετοιμασμένος για αυτό. Έχει επίσης αποδείξει πως έχει τον τρόπο να μετατρέπει κάθε μειονέκτημα σε πλεονέκτημα.

Αυτό δεν είναι βέβαιο πως συμβαίνει με του Δημοκρατικούς αλλά αυτό θα φανεί στις προεδρικές κάλπες του 2024 που απέχουν κάτι περισσότερο από έναν χρόνο.

Αξίζει ως κατακλείδα να αναφερθεί πως ο Τραμπ όντως είχε στην κατοχή του άκρως απόρρητα έγγραφα από την θητεία του στο οβάλ γραφείο… Αντίστοιχα και μάλιστα σε διαφορετικές τοποθεσίες έγγραφα είχε στην κατοχή του και ο νυν Πρόεδρος της χώρας όντας Αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα… εάν η δικαιοσύνη δεν κινηθεί αντίστοιχα τότε το ετεροβαρές της προσπάθειας θα αποδείξει απλά πως ο Τραμπ έχει δίκιο να «φωνάζει» πως οι διώξεις εναντίον του είναι πολιτικές….

ΔΗΜΟΦΙΛΗ