ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για την ανατίναξη του φράγματος - Επικαλείται υποκλαπείσα συνομιλία

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για την ανατίναξη του φράγματος - Επικαλείται υποκλαπείσα συνομιλία
AP Photo, File

Ρωσικό δάκτυλο πίσω από την ανατίναξη του υδροηλεκτρικού σταθμού και του φράγματος Κάχοβκα βλέπει η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας.  

 

Η SBU υποστηρίζει ότι υπέκλεψε τηλεφωνική κλήση, που αποδεικνύει ότι πίσω από την ενέργεια βρίσκεται ρωσική «ομάδα σαμποτάζ», ενώ το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο για βομβαρδισμούς πλημμυροπαθών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση Νορβηγών σεισμολόγων ότι καταγράφηκαν σεισμικές δονήσεις από σταθμούς στην Ουρκανία και τη Ρουμανία την ώρα της κατάρρευσης του φράγματος Κάχοβκα.

Η ανακοίνωση είναι το πρώτο στοιχείο από ανεξάρτητη πηγή ότι το φράγμα ανατινάχθηκε και δεν κατέρρευσε λόγω κακής συντήρησης και το μεγάλο όγκο νερού.

Τι αναφέρει η υποκλαπείσα συνομιλία

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) ανήρτησε ηχητικό διάρκειας ενάμιση λεπτού στο κανάλι της στο Telegram με τη φερόμενη συνομιλία, όπου δύο άνδρες φαίνεται να συζητούν τα επακόλουθα από την καταστροφή στα ρωσικά.

Η αυθεντικότητα του ηχητικού δεν μπορούσε να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή. «Εκείνοι (οι Ουκρανοί) δεν το χτύπησαν. Ήταν η δική μας ομάδα σαμποτάζ», είπε ένας από τους άνδρες στο ηχητικό, ο οποίος σύμφωνα με την SBU είναι Ρώσος στρατιώτης. «Ήθελαν να τρομάξουν (τον κόσμο) με το φράγμα αυτό».

Την άποψη ότι «όλα (φαίνεται να) δείχνουν» πως η Ρωσία είναι πίσω από την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, για το οποίο η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται εξέφρασε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Το φράγμα δεν έχει βομβαρδιστεί. Καταστράφηκε από εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στις ζώνες όπου βρίσκονται οι στρόβιλοι. Αυτή η ζώνη τελεί υπό ρωσικό έλεγχο», δήλωσε ο Μπορέλ στην ισπανική δημόσια τηλεόραση.

«Δεν ήμουν επί τόπου για να ξέρω ποιος το έκανε. Όμως όλα φαίνεται να δείχνουν πως, αν αυτό έλαβε χώρα σε ζώνη υπό ρωσικό έλεγχο, θα ήταν δύσκολο να το έκανε κάποιος άλλος», συνέχισε.

Δραματική η κατάσταση

Η καταστροφή του φράγματος έχει προκαλέσει μαζικές πλημμύρες και οικολογική καταστροφή. Χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκταταλείψουν τις εστίες τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τρεις ημέρες μετά την κατάρρευση ενός φράγματος που προκάλεσε σημαντικές πλημμύρες στη νότια Ουκρανία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 φέρονται ως αγνοούμενοι στις πλημμύρες που προκάλεσε η κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ίχορ Κλιμένκο.

Συνολικά 48 κοινότητες έχουν πλημμυρίσει, 14 από τις οποίες στις υπό ρωσική κατοχή ζώνες και 2.412 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια της στην ουκρανική πλευρά, διευκρίνισε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών στο Telegram.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές κατοχικές αρχές δήλωσαν πως οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στο κατεχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της περιοχής της Χερσώνας, και πως η άνοδος της στάθμης του νερού μπορεί να διαρκέσει ακόμη 10 ημέρες.

Κατηγόρησε επίσης τον ουκρανικό στρατό ότι βομβαρδίζει την περιοχή, «κάτι που καθιστά δύσκολη τη δουλειά των συνεργείων διάσωσης».

Η Ρωσία, από την πλευρά της, βομβάρδισε την πόλη Χερσώνα και το τμήμα της περιοχής που τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται επιτόπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ