ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: 200 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα και τις ασθένειες σε προσφυγικό καταυλισμό

Νιγηρία: 200 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα και τις ασθένειες σε προσφυγικό καταυλισμό
REUTERS/ LUC GNAGO

Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους προκειμένου να γλιτώσουν από τις ωμότητες των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ, δεν κατάφεραν, όμως, να γλιτώσουν από την πείνα και τις ασθένειες: Περίπου 200 άνθρωποι πέθαναν σε έναν μήνα, δηλαδή σχεδόν 6 άνθρωποι την ημέρα, σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Όπως υπογραμμίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν την περασμένη Τρίτη για πρώτη φορά στον καταυλισμό της Μπάμα, οι ανάγκες που υπάρχουν εκεί για ανθρωπιστική βοήθεια “ξεπερνούν κάθε φαντασία”.

Περίπου 24.000 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 15.000 παιδιά, ζουν υπό “καταστροφικές συνθήκες υγιεινής” στον καταυλισμό αυτό, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της πολιτείας του Μπόρνο, το Μαιντουγκούρι, επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Στα περισσότερα από 800 παιδιά που εξετάστηκαν, περίπου το 19% υπέφερε από σοβαρό και οξύ υποσιτισμό. Δεκαέξι παιδιά βρέθηκαν να κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν και μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο του Μαϊντουγκούρι, προσθέτει η οργάνωση.

Η ομάδα των MSF καταμέτρησε επίσης σε ένα κοιμητήριο που βρίσκεται κοντά στον καταυλισμό 1.233 τάφους που φτιάχτηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, οι 480 από τους οποίους ήταν παιδιών.

"Οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών ξεπερνούν κάθε φαντασία. Η Μπάμα είναι εν μέρει αποκομμένη από τον κόσμο και όλοι οι κάτοικοι, της πόλης και των περιχώρων της, έχουν συγκεντρωθεί σε αυτόν τον καταυλισμό", δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Γάντα Χάτιμ, επικεφαλής της αποστολής του MSF στη Νιγηρία.

"Οι εκτοπισμένοι μας μίλησαν για παιδιά που πέθαναν από την πείνα και για νέους τάφους που ανοίγονται καθημερινά. Κάποιες μέρες αυτοί έχουν μετρήσει περισσότερους από 30 θανάτους από την πείνα και τις ασθένειες. Τα ποσοστά αυτά θνησιμότητας δείχνουν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, που ξεπερνάει κάθε όριο επείγοντος", πρόσθεσε η υπεύθυνη αυτή της οργάνωσης.

Οι αρχές της πολιτείας του Μπόρνο και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για τον υποσιτισμό από τον οποίο υποφέρουν οι εκτοπισμένοι της βορειοανατολικής Νιγηρίας και της περιοχής της λίμνης Τσαντ που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των ενόπλων ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ.

Στις 15 Ιουνίου, η κυβέρνηση της πολιτείας του Μπόρνο είχε ανακοινώσει ότι μετέφερε από την Μπάμα στην Μαϊντουγκούρι περίπου 700 ανθρώπους που υπέφεραν από υποσιτισμό, στην πλειονότητά τους παιδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ