ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστήριο των ΗΠΑ: «Ο Τραμπ κρατούσε απόρρητους φακέλους» - Οι 37 κατηγορίες

Δικαστήριο των ΗΠΑ: «Ο Τραμπ κρατούσε απόρρητους φακέλους» - Οι 37 κατηγορίες
AP Photo/Sue Ogrocki

Το κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, αποκαλύπτοντας 37 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με τον χειρισμό μυστικών εγγράφων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Μεταξύ των εγγράφων που βρέθηκαν στο σπίτι του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο ήταν εξαιρετικά απόρρητοι φάκελοι σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες των ΗΠΑ, καθώς και άλλων χωρών.

«Η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη αυτών των απόρρητων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που ένας πρώην πρόεδρος παραπέμπεται σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Η υπόθεση πάντως δεν τον εμποδίζει να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του, ούτε να αναλάβει την προεδρία εάν κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024. Σύμφωνα με ειδικούς, δεν υπάρχει καμία νομική βάση ώστε να μην ορκιστεί πρόεδρος, ακόμη και αν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης.

Τα δύο παραδείγματα «κακών χειρισμών»

Μέσα από ένα 49σέλιδο κατηγορητήριο ο Τραμπ κατηγορείται ότι αγνόησε τις απαιτήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιστρέψει τα έγγραφα που είχε πάρει. Τον κατηγορούν επίσης για κακό χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών, δίνοντας δύο παραδείγματα για το πότε ο πρώην πρόεδρος έδειξε απόρρητα έγγραφα σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Στη μία περίπτωση, ο Τραμπ -αφού έφυγε από τον Λευκό Οίκο- φέρεται να έδειξε σε κάποιον από την πολιτική του επιτροπή έναν χάρτη που περιγράφει λεπτομερώς μια στρατιωτική επιχείρηση σε μια ξένη χώρα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Σε ένα δεύτερο παράδειγμα που προέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Τραμπ φέρεται να έδειξε ένα στρατιωτικό «σχέδιο επίθεσης» σε έναν συγγραφέα, έναν εκδότη και δύο υπαλλήλους του – κανένας από τους οποίους δεν είχε άδεια ασφαλείας.

Όπως μεταδίδει το AP, κατά το κατηγορητήριο ο Τραμπ διατηρούσε απόρρητα έγγραφα στο μπάνιο, στο ντους, σε χώρο δεξιώσεων, στην αποθήκη, στο γραφείο και στην κρεβατοκάμαρα.

Παραιτήθηκαν οι δικηγόροι του

Εν τω μεταξύ, δύο δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τον Τραμπ στην υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων, παραιτήθηκαν σήμερα, αφού ο πρώην πρόεδρος παραπέμφθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει εξάλλου ότι ένας πρώην συνεργάτης του Τραμπ, ο πρώην στρατιωτικός ακόλουθός του, Γουόλ Νόουτα, παραπέμφθηκε επίσης. Ο Νόουτα εργαζόταν στον Λευκό Οίκο και ακολούθησε τον Τραμπ στο Μαρ-αλ-Λάγκο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κλήτευσε τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του Μαρ-α-Λάγκο, τα οποία έδειξαν ότι τα κιβώτια είχαν μετακινηθεί, εγείροντας υποψίες περί πιθανής παρακώλυσης της δικαιοσύνης.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της παραίτησης των δικηγόρων Τζον Ρόουλι και Τζιμ Τράστι, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα το πρωί υποβάλαμε τις παραιτήσεις μας στον πρόεδρο Τραμπ. Ήταν τιμή μας που περάσαμε τον τελευταίο χρόνο υπερασπίζοντάς τον και ξέρουμε ότι θα δικαιωθεί», πρόσθεσαν.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι τον εκπροσωπεί ο Τοντ Μπλανς, δικηγόρος ειδικευμένος στο οικονομικό δίκαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ