ΚΟΣΜΟΣ

Ουρές στα γραφεία συναλλάγματος σχηματίζουν οι Βρετανοί ενόψει δημοψηφίσματος

Ουρές στα γραφεία συναλλάγματος σχηματίζουν οι Βρετανοί ενόψει δημοψηφίσματος
REUTERS/ PETER NICHOLLS

Μεγάλες ουρές σχηματίζουν από την Τετάρτη οι Βρετανοί έξω από τα γραφεία συναλλάγματος στο Λονδίνο, καθώς οι πολίτες εξαργυρώνουν τις λίρες τους, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος, με τις σκηνές να θυμίζουν έντονα το περσινό καλοκαίρι στην Ελλάδα με τις ουρές στα ATM λόγω δημοψηφίσματος και των capital controls.

Οι διαδικτυακές εταιρείες ανταλλαγής συναλλάγματος αναφέρουν επίσης αύξηση δραστηριότητας, καθώς οι πολίτες αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την άνοδο της αξίας της στερλίνας κατά 3% έναντι του δολαρίου, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, οι σκηνές είναι ανάλογες με τις ουρές που σχηματίζονταν έξω από τα υποκαταστήματα της τράπεζας Northern Rock που κατέρρευσε το 2007.

Όπως ανέφερε ο 31χρονη Σουμάγια, υπάλληλος τράπεζας, θα ανταλλάξει αρκετές χιλιάδες λίρες με δολάρια και ευρώ, γιατί είναι πεπεισμένη ότι η κοινή γνώμη θα τασσόταν υπέρ του Brexit.

“Προστατεύω τα χρήματά μου. Θα τα βάλω κάτω από το στρώμα μέχρι την Παρασκευή” δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχει μία αλλαγή στις γνώμες των πολιτών.

Τα ταχυδρομεία ανακοίνωσαν ότι την Τρίτη έδωσαν τέσσερις φορές περισσότερο συνάλλαγμα από ό,τι την αντίστοιχη ημέρα του 2015, ενώ οι πωλήσεις στα καταστήματα ήταν σχεδόν 49% υψηλότερες.

“Ο κόσμο φοβάται το αύριο”, δήλωσε στους FT ταμίας σε γραφείο ανταλλαγής συναλλάγματος υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες καλούνται να εξυπηρετήσουν πολλούς περισσότερους πελάτες με τους περισσότερους να ζητούν να ανταλλάξουν στερλίνες για ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ