ΚΟΣΜΟΣ

Οι 10 πιο δημοφιλείς αναζητήσεις για το ζήτημα του Brexit

Οι 10 πιο δημοφιλείς αναζητήσεις για το ζήτημα του Brexit
REUTERS/Russell Boyce

Οι ΗΠΑ φαίνεται να ασχολούνται με τα δρώμενα της Ευρώπης. Στη βάση δεδομένων της Google, το Mashable συγκέντρωσε τις 10 πρώτες αναζητήσεις και ερωτήσεις των Αμερικανών, που αφορούν το θέμα του Brexit. Κάποιες απορίες είναι εύστοχες, άλλες όχι. Σίγουρα όμως η σημερινή δημοσκόπηση αφορά όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά όλο τον κόσμο. 

1. Τι σημαίνει Brexit;

Είναι μια συγχώνευση των λέξεων Βρετανία (Britain) και έξοδος (exit) και αφορά το δημοψήφισμα στη Βρετανία που θα κρίνει την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο νέος όρος είναι αντίστοιχος με αυτόν του Grexit (Greece και Exit) , που αφορούσε την παραμονή της Ελλάδας στην Ένωση.

2. Πότε γίνεται το δημοψήφισμα για το Brexit?

Οι διαδικασίες του δημοψηφίσματος έχουν ξεκινήσει σήμερα το πρωί και τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

3. Θα φύγει η Βρετανία από την Ευρώπη;

Ακόμα δεν είναι τίποτα ξεκάθαρο καθώς αναμένεται μάχη σώμα με σώμα για το τελικό αποτέλεσμα, μέχρι και την τελευταία στιγμή.

4. Ποιος είναι ο κίνδυνος του Brexit;

Τίποτα δεν είναι σίγουρο για το μέλλον μιας χώρας μετά από τέτοια αλλαγή, οπότε κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα είναι το αύριο της Βρετανίας. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι που δεν αρέσει στην αγορά, η αβεβαιότητα. Οπότε, η αξία της στερλίνας πιθανόν να μειωθεί.

5. Τι θα γίνει με τη Βρετανία και την ΕΕ;

Και πάλι, τίποτα δεν είναι βέβαιο μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Μέχρι και οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να μην μπορούν να πουν κάτι με βεβαιότητα.

6. Γιατί θέλει η Βρετανία να φύγει από την ΕΕ;

Οι υποστηρικτές του Brexit αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλοί κανόνες που πρέπει να ακολουθεί η χώρα, τους οποίους έχει θέσει η Ευρώπη. Επίσης, θέλουν να μειώσουν την εισροή προσφύγων στη χώρα. Ένα από τους κανόνες της Ένωσης είναι η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών σε όλες τις χώρες που ανήκουν στην Ένωση. Η Βρετανία όμως θέλει να θεσπίσει τη Visa για να υπάρχει ελεγχόμενη εισροή.

7. Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Είναι μια ομάδα 28 χωρών με κοινή πολιτική και οικονομική πορεία. Ο θεσμός ιδρύθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι χώρες-μέλη έχουν μια ενιαία αγορά και υπάρχει ένα Συμβούλιο που θεσπίζει τους κανονισμούς. Οι 19 από τις χώρες έχουν το ίδιο νόμισμα, το ευρώ. Επίσης, υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών που ανήκουν στην Ένωση προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

8. Γιατί το Brexit είναι καλό;

Το καλό πάντα εξαρτάται από την οπτική πλευρά του κάθε ανθρώπου. Πολλοί είναι υπέρ, άλλοι είναι κατά. Δεν υπάρχει ακριβής εξήγηση.

9. Το Brexit είναι άνθρωπος;

Ασφαλώς και όχι, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μια πολύ συχνή ερώτηση στη βάση δεδομένων της Google.

10. Πως επηρεάζει το Brexit τις ΗΠΑ;

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρώπη, επηρεάζει τις αγορές και τις τράπεζες, δηλαδή την παγκόσμια οικονομία. Ο Μπάρακ Ομπάμα στην επίσκεψή του στη Βρετανία, είχε δηλώσει πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να κλείσει εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ