ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοκτονία φέρεται να είναι η αιτία θανάτου του «Unabomber» Καζίνσκι

Αυτοκτονία φέρεται να είναι η αιτία θανάτου του «Unabomber» Καζίνσκι
Ο «Unabomber» Καζίνσκι AP Photo/John Youngbear

Αυτοκτονία φέρεται να ήταν η αιτία θανάτου του διαβόητου «Unabomber», Τεντ Καζίνσκι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός το Σάββατο (10/6) στην ομοσπονδιακή φυλακή της Βόρειας Καρολίνας.

Την είδηση περί αυτοκτονίας μετέδωσε το Associated Press σύμφωνα με πληροφορίες τεσσάρων ατόμων που γνωρίζουν την υπόθεση, αλλά μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Καζίνσκι καταδικάστηκε για τους φόνους τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό μεταξύ του 1978 και 1995, κατά την διεξαγωγή μίας εθνικής βομβιστικής εκστρατείας, που είχε κηρύξει εναντίον των ανθρώπων που ασχολούνται με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Ήταν το αντικείμενο της μακρύτερης και δαπανηρότερης έρευνας στην ιστορία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI). Προτού γίνει γνωστή η ταυτότητά του, το FBI χρησιμοποίησε το αναγνωριστικό UNABOM (University and Airline Bomber) για να αναφέρεται στην υπόθεσή του, με αποτέλεσμα τα μέσα ενημέρωσης να τον ονομάσουν «Unabomber».

Το FBI και η γενική εισαγγελέας Τζάνετ Ρενό πιέστηκαν για τη δημοσίευση του δοκιμίου του Η Βιομηχανική Κοινωνία και το Μέλλον της. Όταν ο αδελφός του Καζίνσκι, Ντέιβιντ, διάβασε το δοκίμιο, αναγνώρισε το στυλ γραφής και ανέφερε τις υποψίες του στο FBI.

Μετά τη σύλληψή του το 1996, ο Καζίνσκι προσπάθησε ανεπιτυχώς να απολύσει τους διορισμένους από το δικαστήριο δικηγόρους του επειδή ήθελαν να κανουν επίκληση στην παραφροσύνη του για να αποφύγει τη θανατική ποινή, ενώ ο ιδιος δεν πίστευε ότι ήταν τρελός.

Το 1998, επιτεύχθηκε διαπραγμάτευση βάσει του οποίου ομολόγησε ένοχος για όλες τις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε οκτώ φορές ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα απαλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ