ΚΟΣΜΟΣ

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Oι ατάκες που έγραψαν ιστορία

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Oι ατάκες που έγραψαν ιστορία
AP Photo/Darko Vojinovic

Ο χειμαρρώδης λόγος αλλά και το βιτριολικό χιούμορ του εκλιπόντα Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τις ατάκες-γκάφες που αρκετά συχνά «τρέλαιναν» κόσμο θα μείνουν αδιαμφισβήτητα στην ιστορία. 

Ο τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας και δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των ΜΜΕ Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών, είχε κατά καιρούς προκαλέσει με τις ατάκες του.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ίδιος δεχόταν σκληρή κριτική για όσα έλεγε, αψηφώντας κάθε έννοια πολιτικής ορθότητας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπερλουσκόνι «σημάδεψε βαθιά» την ιταλική πολιτική ζωή, είτε μέσω του τρόπου διακυβέρνησης που εφάρμοζε, είτε μέσω των σκανδάλων και των νομικών προκλήσεων που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Ακολουθούν, ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του «Καβαλιέρε»:

«Ένα λεωφορείο γεμάτο π@@@ στα αποδυτήρια»

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022: Ο Μπερλουσκόνι λέει στους παίκτες της ποδοσφαιρικής του ομάδας, της Monza, ότι θα τους φέρει «ένα λεωφορείο γεμάτο π@@@ στα αποδυτήρια», αν καταφέρουν να κερδίσουν μια αντίπαλη ομάδα της Serie A.

«Καλύτερα να σου αρέσουν τα όμορφα κορίτσια...»

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010: «Όπως πάντα εργάζομαι ασταμάτητα και, αν κάποια στιγμή τύχει να κοιτάξω κανένα όμορφο κορίτσι στο πρόσωπο, είναι καλύτερο να σου αρέσουν τα όμορφα κορίτσια από το να είσαι ομοφυλόφιλος», λέει στη διάρκεια επίδειξης του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο Μιλάνο.

«Να το δουν σαν να κάνουν κάμπινγκ το Σαββατοκύριακο»

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009: Στη διάρκεια επίσκεψής του στους επιζήσαντες ενός σεισμού στην περιφέρεια Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, οι οποίοι έμεναν προσωρινά σε σκηνές, ο Μπερλουσκόνι λέει: «Θα πρέπει να το δουν σαν να κάνουν κάμπινγκ το Σαββατοκύριακο».

«Ένας γοητευτικός νεαρός μαυρισμένος από τον ήλιο...»

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008: Ο Μπερλουσκόνι χαιρετίζει την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα- του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ- χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν «γοητευτικό νεαρό και μαυρισμένο από τον ήλιο άνδρα».

«Είμαι ο Ιησούς Χριστός της πολιτικής»

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2006: «Είμαι ο Ιησούς Χριστός της πολιτικής. Είμαι ένα υπομονετικό θύμα, ανέχομαι τους πάντες, θυσιάζομαι για όλους», λέει ο Μπερλουσκόνι στους υποστηρικτές του, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

«Ο Μουσολίνι δεν σκότωσε ποτέ κανέναν»

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2004: «Ο Μουσολίνι δεν σκότωσε ποτέ κανέναν. Ο Μουσολίνι έστελνε τον κόσμο διακοπές στην (εσωτερική) εξορία», δηλώνει ο Μπερλουσκόνι στο βρετανικό περιοδικό Spectator απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα αν θεωρεί ότι ο δικτάτορας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν «άκακος».

«Θα πρέπει να έχει συναίσθηση της ανωτερότητας του πολιτισμού μας»

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2001: Ο Μπερλουσκόνι προκαλεί την οργή του μουσουλμανικού κόσμου όταν λέει ότι η Δύση «θα πρέπει να έχει συναίσθηση της ανωτερότητας του πολιτισμού μας». Χαρακτηριστικά, σχολιάζει ότι, ενώ η Δύση διαθέτει αξιακό σύστημα «το οποίο έχει χαρίσει στους ανθρώπους ευρεία ευημερία στις χώρες που το υιοθετούν και εγγυάται τον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την θρησκεία, αυτός ο σεβασμός σίγουρα δεν υπάρχει στις ισλαμικές χώρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ