ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν, Σολτς και Ντούντα συζήτησαν στο Παρίσι για το ουκρανικό

Μακρόν, Σολτς και Ντούντα συζήτησαν στο Παρίσι για το ουκρανικό
Sarah Meyssonnier, Pool via AP

Το ουκρανικό ζήτημα και ειδικότερα ο συντονισμός στα θέματα της στρατιωτικής βοήθειας και των εγγυήσεων ασφαλείας προς το Κίεβο ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν σήμερα στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρξε μια στρατηγική και γεωπολιτική αποτυχία.

Τόνισε επίσης ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές ημέρες, προβλέποντας ότι θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες αν όχι μήνες. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα η νίκη την Ουκρανίας να είναι η ευρύτερη δυνατή ούτως ώστε να καταστεί στη συνέχεια δυνατή η έναρξη διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων υπό καλές συνθήκες.

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι ο Πούτιν θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το σχέδιο του απέτυχε και να βάλει τέλος στον πόλεμο.

Ο Πολωνός πρόεδρος δήλωσε πως για την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της ΕΕ, η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες να επιτεθεί σε άλλη χώρα και ότι η Ουκρανία αναμένει μία καθαρή προοπτική ένταξής στο ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ