ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: «Θα κάνουμε χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου αν το κρίνουμε απαραίτητο»

Πούτιν: «Θα κάνουμε χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου αν το κρίνουμε απαραίτητο»
Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ανοικτός στη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο αν το πράξει και η Ουκρανία εμφανίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.  

«Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο αν τα χρησιμοποιήσει η Ουκρανία εάν αρχίσει να τα χρησιμοποιεί η Ουκρανία» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να προμηθεύσουν την Ουκρανία αυτού του τύπου τα όπλα.

Ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε να αποκαλύψει αν η Μόσχα θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία ως απάντηση της αντεπίθεσης του Κιέβου, λέγοντας ότι τα σχέδια της Ρωσίας θα εξαρτηθούν από τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Ο Πούτιν, αφού διατύπωσε την άποψη ότι «ο μόνος τρόπος να μπει ένα τέλος στη διαμάχη είναι να σταματήσει η παροχή οπλισμού στην Ουκρανία», συμπλήρωσε ότι «ποτέ δεν αρνήθηκε συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ειρηνική συμφωνία».

Επανέλαβε ότι το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Δύσης: «Αν το θέλουν, είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε, αλλά προς το παρόν επιδιώκουν την ήττα της Ρωσίας». Και πρόσθεσε με νόημα: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ που δεν θέλουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ακόμη κατηγόρησε την Ουκρανία ως υπεύθυνη για το ρήγμα την περασμένη εβδομάδα του φράγματος Καχόβκα, το οποίο, όπως είπε, προκλήθηκε από τον βομβαρδισμό του από το Κίεβο με πυραυλικά συστήματα HIMARS αμερικανικής κατασκευής.

Τέλος αναγνώρισε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος αποτελούν πρόβλημα και ότι η Ρωσία πρέπει να υπερασπιστεί καλύτερα τα σύνορά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ