ΚΟΣΜΟΣ

Μελόνι: Φέρνει νέο νόμο στην Ιταλία υπέρ των προσωπικών δεδομένων των καρκινοπαθών

Μελόνι: Φέρνει νέο νόμο στην Ιταλία υπέρ των προσωπικών δεδομένων των καρκινοπαθών
H Ιταλίδα πρωθυπουργός AP

Νόμο που θα διασφαλίσει όσους κατάφεραν να νικήσουν τον καρκίνο ότι θα έχουν το δικαίωμα στη λήθη, υποσχέθηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Στόχος είναι οι άνθρωποι αυτοί να μην πέφτουν θύματα διακρίσεων από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και άλλες υπηρεσίες.

Στην Ιταλία υπάρχουν περισσότεροι από 900.000 επιζώντες που μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες όταν προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα δάνειο, να συνάψουν ασφαλιστικά συμβόλαια ή να υιοθετήσουν ένα παιδί, λόγω του ιατρικού ιστορικού τους.

Στην ανακοίνωσή της η Μελόνι αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει «πολύ προσεκτικά» τα προσχέδια νόμου για το «δικαίωμα στη λήθη» και ότι έχει αναθέσει στον υπουργό Υγείας Οράτσιο Σκιλάτσι να παρακολουθεί την εξέλιξή τους και να παράσχει «την αναγκαία στήριξη».

«Ο στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατόν έναν νόμο που θα δίνει απαντήσεις σε ένα πολύ πραγματικό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει τη ζωή πολλών Ιταλών», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Με βάση τον προτεινόμενο νόμο, οι επιζώντες του καρκίνου θα επιτρέπεται να μην μοιράζονται πληροφορίες για την ασθένειά τους με οικονομικές υπηρεσίες ή γραφεία υιοθεσίας, υπό τον όρο ότι θα έχουν περάσει 5-10 χρόνια από τη λήξη της θεραπείας τους. Παρόμοιοι νόμοι ισχύουν ήδη στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία, σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Ιατρικής Ογκολογίας (AIOM) που έχει αναλάβει εκστρατεία υπέρ της μεταρρύθμισης αυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ