ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αθώος ο αστυνομικός που οδηγούσε αυτοκίνητο εντός του οποίου πέθανε πολίτης

ΗΠΑ: Αθώος ο αστυνομικός που οδηγούσε αυτοκίνητο εντός του οποίου πέθανε πολίτης

Ο αστυνομικός από τη Βαλτιμόρη Σέζαρ Γκούντσον Τζούνιορ απαλλάχθηκε σήμερα από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, περιλαμβανομένης εκείνης για δολοφονία δεύτερου βαθμού, στην υπόθεση του θανάτου του μαύρου κρατούμενου Φρέντι Γκρέι, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του που προκλήθηκαν ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση.

Ο δικαστής ανακοίνωσε την ετυμηγορία στο περιφερειακό εφετείο της πόλης της Βαλτιμόρης. Ο Γκούντσον, 46 ετών, ήταν ο οδηγός του βαν της αστυνομίας μέσα στο οποίο ο Γκρέι έσπασε τον λαιμό του τον Απρίλιο του 2015. Ο θάνατός του προκάλεσε ταραχές και διαδηλώσεις στην πόλη όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μαύροι.

Ο Γκούντσον αντιμετώπιζε επίσης τρεις κατηγορίες για ανθρωποκτονία και από μία κατηγορία για πρόκληση κινδύνου από αμέλεια, δεύτερου βαθμού επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά εν υπηρεσία.

Ο Γκούντσον, που είναι επίσης μαύρος, αντιμετώπιζε τις πιο σοβαρές κατηγορίες από τους έξι αστυνομικούς που κατηγορούνται για τον θάνατο του Γκρέι. Η πολιτική αγωγή δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καταδίκη σε δύο δίκες αστυνομικών που προηγήθηκαν.

Ο θάνατος του Γκρέι είχε προκαλέσει διαδηλώσεις, ταραχές και εμπρησμούς στην πόλη των 620.000 κατοίκων, η πλειονότητα των οποίων είναι Αφρο-αμερικανοί και πυροδότησε μια δημόσια συζήτηση για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στους εγχρώμους η αστυνομία των ΗΠΑ.

Ο Γκρέι, 25 ετών, συνελήφθη σε μια περιοχή υψηλής εγκληματικότητας. Πετάχτηκε και αλυσοδέθηκε μέσα στο βαν του Γκούντσον και δεν είχε δεθεί με ζώνη ασφαλείας μέσα στο βαν, κατά παράβαση των αστυνομικών διαδικασιών.

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο φωνάζοντας "Δικαιοσύνη για τον Φρέντι Γκρέι".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ