ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές μάχες Ρώσων και Ουκρανών - «Κερδίζουμε έδαφος» λέει το Κίεβο

Σφοδρές μάχες Ρώσων και Ουκρανών - «Κερδίζουμε έδαφος» λέει το Κίεβο
Το κτίριο στην Οδησσό που βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους AP Photo/Nina Lyashonok

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών με το Κίεβο να δηλώνει ότι έχουν καταληφθεί σημαντικά εδάφη στο πλαίσιο της ουκρανικής αντεπίθεσης.  

Σε ανάρτηση στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι οι ουκρανικές ενέργειες σημειώνουν «μερική» επιτυχία.

Κατά την προηγούμενη ημέρα, ουκρανικά στρατεύματα προέλασαν κατά 200-500 μέτρα σε διάφορες περιοχές κοντά στην πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, και κατά 300-350 μέτρα στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε η ίδια.

«Τα στρατεύματά μας κινούνται αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά σφοδρές συγκρούσεις και υπεροχή του στρατού από αέρος και σε ό,τι αφορά το πυροβολικό», δήλωσε η Μαλιάρ.

Η ίδια ανέφερε συνεχείς συγκρούσεις κοντά στο χωριό Μακαρίβκα στην κατεύθυνση του Μπερντιάνσκ, στη νότια Ουκρανία, και δήλωσε ότι μάχες μαίνονται στις περιοχές Νοβοντανιλίβκα και Νοβοποκρόφσκ στην κατεύθυνση της Μαριούπολης.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία από τις σπάνιες επιθέσεις των Ρώσων στην Οδησσό ενώ τρεις άλλοι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Οι Ρώσοι κατηγορήθηκαν επίσης ότι σκότωσαν αμάχους στην περιοχή Σούμι αν και δεν υπάρχει κάποια αντίδραση τους.

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο τόνισε σήμερα ότι δεν σκέφτεται να αλλάξει το καθεστώς αυτού που η Ρωσία χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Παρατηρητές έχουν στο παρελθόν κάνει εικασίες ότι η Ρωσία ίσως ορίσει τη σύγκρουση είτε ως κανονικό πόλεμο είτε ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Παράλληλα ανέφερε ότι ανησυχεί με τις ανεπιβεβαίωτες αναφορές στον Τύπο ότι υψηλόβαθμος Τσετσένος διοικητής τραυματίστηκε στην Ουκρανία και πως περιμένει να ξεκαθαριστεί τι έχει πραγματικά συμβεί.

Η δήλωση έρχεται στον απόηχο της τοποθέτησης Πούτιν ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει αποτύχει και ότι ο ουκρανικός στρατός υφίσταται μεγάλες απώλειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ