ΚΟΣΜΟΣ

Έκλεισαν οι κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία

Έκλεισαν οι κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία
REUTERS/Neil Hall

03:22 Με καταμετρημένες τις ψήφους σε ένδεκα εκλογικές περιφέρειες επί συνόλου 382, η έξοδος από την ΕΕ προηγείται με ποσοστό 54,7% ενώ η παραμονή συγκεντρώνει 45,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το Press Association.

 

03:10 Με καταμετρημένες περισσότερες από μισό εκατομμύριο ψήφους, το Brexit προηγείται με ποσοστό 50,6% έναντι 49,4% μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ITV

02.42 Στο 71,5% ανέρχεται η συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ με βάση στοιχεία από τις 50 εκλογικές περιφέρειες, σε σύνολο 382, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Ειδικά στη Σκωτία, η συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 70%, όπως δήλωσε στο BBC η ηγέτις των Συντηρητικών Ρουθ Ντέιβιντσον.

02:25 Με καταμετρημένες τις ψήφους σε πέντε εκλογικές περιφέρειες επί συνόλου 382, το Brexit προηγείται με ποσοστό 50,5% έναντι 49,5% του Bremain σύμφωνα με το Press Association.

Μετά το Γιβραλτάρ, υπέρ της παραμονής τάχθηκε επίσης η περιφέρεια του Νιουκάσλ όπου 65.404 ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της παραμονής και 63.598 υπέρ της αποχώρησης.

Στην περιφέρεια του Σάντερλαντ το Brexit κέρδισε με μεγάλη διαφορά, με 82.394 ψήφους έναντι 51.930 που ψήφισαν υπέρ τoυ Bremain.

To γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα η στερλίνα να χάσει σχεδόν όλα τα κέρδη που κατέγραψε αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, χάνοντας πάνω από ένα σεντ, και υποχωρώντας σε μια ισοτιμία 1:1,4804 έναντι του δολαρίου.

Η υποχώρησή της επιταχύνθηκε μετά το αποτέλεσμα στο Νιουκάσλ, όπου η εκστρατεία υπέρ της παραμονής κέρδισε με μικρή διαφορά.

Νωρίτερα

Έκλεισαν στις 10 το βράδυ (12 ώρα Ελλάδας) οι κάλπες στο βρετανικό δημοψήφισμα με αντικείμενο την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Tα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν διενήργησαν μεν «κανονικά» exit poll, όμως δημοσκόπηση που μετέδωσε το Sky News και διενεργήθηκε από το YouGov προέβλεψε επικράτηση της παραμονής με 52% έναντι 48%.

Την ήττα του Brexit επιβεβαίωσε λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση της δημοσκόπησης και ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του κόμματος UKIP, ίσως ο επιφανέστερος υποστηρικτής της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. Εκπρόσωπός Φαράτζ όμως προσπάθησε να διαλύσει, λίγο αργότερα, τις εντυπώσεις λέγοντας πως ο κ. Φάρατζ δεν μπορεί να ξέρει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς ένα Brexit θα σημάνει χρονοβόρες διαδικασίες εντός της ΕΕ αλλά και το Bremain θα ενισχύσει τον Κάμερον και θα αποδυναμώσει τους ευρωσκεπτικιστές.

YOUGOV REMAIN

Πηγή: YouGov

Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

Προβλήματα στην ψηφοφορία καταγράφηκαν λόγω της κακοκαιρίας. Σε ορισμένα σημεία είχαν προκληθεί πλημμύρες και δύο εκλογικά τμήματα στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου μεταφέρθηκαν επειδή γέμισαν νερό.
Μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν πως η κακοκαιρία που έπληξε σήμερα την νοτιοανατολική Αγγλία ενδέχεται να επηρέασε σημαντικά την προσέλευση και επομένως και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πάντως οι διεθνείς αγορές έχουν μάλλον προβλέψει την επικράτηση της παραμονής καθώς ύστερα από την δημοσίευση της δημοσκόπησης και το κλείσιμο της κάλπης η στερλίνα σημειώνει νέα άνοδο, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει μέσα στο 2016.

pound

To ράλι της στερλίνας

Σε άλλη δημοσκόπηση που διενέργησε χτες το ινστιτούτο IPSOS Mori η διαφορά υπέρ της παραμονής ανεβαίνει στις 8 μονάδες (54%-46%).

Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης είχαμε και τις πρώτες αντιδράσεις μέσω Twitter του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο για τη προσέλευση του στις κάλπες.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και σημαντικός υποστηρικτής του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, έγραψε επίσης στο Twitter πως σήμερα «υπηρετήθηκε η Δημοκρατία».

Λίγο πριν τις 02:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής έγινε γνωστό το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα που προερχόταν από το Γιβραλτάρ. Το 96% των πολιτών τάχθηκε υπέρ της παραμονής, ενώ μόλις το 4% ζήτησε την αποχώρηση.

Νωρίτερα ο επικεφαλής των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών, Νάιτζελ Φάρατζ σε δηλώσεις του τόνισε πως ακόμα κι αν δεν κερδίσει το Brexit, το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο και πλησιάζει το 50%. Ο ίδιος προέβλεψε πως παρά το γεγονός ότι μπορεί να χαθεί η μάχη ο πόλεμος θα κερδηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ