Στόλτενμπεργκ: Η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης
Ανανεώθηκε:
Η υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς η Ουκρανία αρχίζει την αντεπίθεσή της εναντίον της Ρωσίας.
«Η υποστήριξη που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στην Ουκρανία εδώ και πολλούς, πολλούς μήνες, κάνει πράγματι τη διαφορά στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε ακόμη πως οι υπουργοί Άυνας της Ατλαντικής συμμαχίας και βιομηχανικοί εταίροι θα συζητήσουν πώς θα αυξήσουν περαιτέρω την αμυντική παραγωγή.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως η γενική προδιαγραφή για τις χώρες του ΝΑΤΟ να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα «δεν είναι μια οροφή, αλλά το ελάχιστο που πρέπει να επενδυθεί για την κοινή ασφάλειά μας».
Ζελένσκι: «Άμεση η ανάγκη μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ»
Την άμεση ανάγκη για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, επισήμανε για άλλη μια φορά ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αφορμή τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της, τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως συζήτησε με τον πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα την Τετάρτη (14/6) για τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στο Βίλνιους τον επόμενο μήνα.
«Αυτή ακριβώς είναι η στιγμή που η ρωσική αλαζονική υπόθεση πως στο NATO φοβούνται τη Ρωσία πρέπει να κομματιαστεί τελείως», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του.
Αυτή η υπόθεση «τροφοδοτεί τις επιθετικές φιλοδοξίες της Ρωσίας. Πρέπει και μπορούμε να τις εξουδετερώσουμε», επέμεινε και διαβεβαίωσε πως η ένταξη της Ουκρανίας θα κάνει πιο δυνατή τη στρατιωτική συμμαχία.
Αναφέρθηκε επίσης στην προετοιμασία διεθνούς συνόδου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Λονδίνο, τονίζοντας πως θέλει να αποκατασταθούν όλα όσα έχουν καταστραφεί στη χώρα του, καθώς έτσι θα «ηττηθεί» κατ’ αυτόν «όχι μόνο ο επιτιθέμενος, αλλά η ίδια η ιδέα της επίθεσης».
Ακόμη, επέκρινε την πλημμελή εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αναφερόμενος σε πυραυλικό πλήγμα των ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό. Πολλά συστατικά του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε προέρχονταν από άλλες χώρες, είπε, ενώ αν εφαρμόζονταν με συνέπεια οι κυρώσεις η Μόσχα δεν θα μπορούσε πλέον να χρησιμοποιεί τέτοια όπλα εναντίον της χώρας του.
Το NATO επέδειξε ενιαία στάση μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πάντως δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στον οδικό χάρτη της εισδοχής της χώρας αυτής στις τάξεις της. Το να προχωρήσει άμεσα μοιάζει απίθανο όσο η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν πως η συμμαχία θα εμπλεκόταν στη σύρραξη.