ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πρωινό με αγωνία - μπροστά το Brexit

Βρετανία: Πρωινό με αγωνία - μπροστά το Brexit
REUTERS

Έκπληκτη και σοκαρισμένη η Ευρώπη σήμερα με την ανατροπή των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το Brexit προηγείται με 600.000 ψήφους έναντι της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι τις 7:00 το πρωί είχαν καταμετρηθεί τα 316 από τα 382 εκλογικά κέντρα. Όπως όλα δείχνουν, η Βρετανία βρίσκεται με το ενάμιση πόδι εκτός ΕΕ με τις συνέπειες να είναι τεράστιες τόσο για το Λονδίνο όσο και για τις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το Brexit καταγράφει ποσοστό 51,3 ενώ το Bremain έχει 48,7. Την ίδια ώρα ο εκλογικός αναλυτής του Sky News προβλέπει νίκη του Brexit με 53%, ενώ και το BBC "δείχνει" έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Ο Νάιντζελ Φάρατζ με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι μπορεί πλέον να ονειρεύεται ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια ώρα πηγές του στρατοπέδου του Bremain, δηλώνει στο BBC ότι πλέον «τα πράγματα είναι δύσκολα». Λίγη ώρα αργότερα ο Φάρατζ ζήτησε την άμεση παραίτηση του Κάμερον σε περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για νίκη του Brexit

Σκοτία και Ιρλανδία ψηφίζουν υπέρ της παραμονής, ενώ Αγγλία και Ουαλία φαίνεται να τάσσονται υπέρ της εξόδου. Με αυτά τα δεδομένα τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ήδη στο Λονδίνο ακούγονται σενάρια περί παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πιθανότατα θα συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ενώ υπάρχουν σενάρια και για πρόωρες εκλογές.

Την άμεση παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του του ακροδεξιού Ukip.

Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως η Βρετανία τώρα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα του επικρατεί σήμερα το πρωί.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, όλοι είναι πολύ κουρασμένοι, δεν έχουμε κοιμηθεί».

Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προγραμμάτισαν έκτακτη σύσκεψη σε λίγη ώρα (9 ώρα Ελλάδος), ενώ στις 10 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς.

"Ανάθεμα. Μία κακή ημέρα για την Ευρώπη" έγραψε στο twitter ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Stubb

"Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι και ότι όλο αυτό είναι ένας κακός εφιάλτης" έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Λονδίνο

Στο Σίτι του Λονδίνου επικρατεί σοκ, με τους επενδυτές να επιχειρούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του Brexit.

Την ίδια ώρα, το χρηματιστήριο του Τόκιο σημείωνει απώλειες κατά 5% , ενώ η στερλίνα πέφτει στο 1,33 δολάρια τη στιγμή που η επιλογή του Brexit προηγείται, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι αγορές σημειώσαν ράλι εχθές με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι επικρατεί η παραμονή στην Ε.Ε. ενώ σήμερα αναμέται μαζικό selloff.

Σκοτία

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζον, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος "καθιστά σαφές ότι ο λαός της Σκοτίας βλέπει το μέλλον του ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωση που παραπέμπει σε εξελίξεις σχετικά με την παραμονή της Σκοτίας στην Ε.Ε. τη στιγμή που η Βρετανία αποχωρεί, αλλά και την ανεξαρτητοποίηση της.

Βόρεια Ιρλανδία

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Σιν Φέιν δηλώνει πως αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ε.Ε. τότε η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να «απολέσει οποιοδήποτε εντολή» να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας. Η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής με ποσοστό 55,8%. Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς δήλωσε ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ