ΚΟΣΜΟΣ

Αναμένεται διάγγελμα Κάμερον - Ποια είναι τα πιεστικά ερωτήματα

Αναμένεται διάγγελμα Κάμερον - Ποια είναι τα πιεστικά ερωτήματα
REUTERS/Stefan Wermuth

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον βρετανικό λαό σήμερα το πρωί ενώ θα πρέπει να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα:

Τι θα γίνει για να ηρεμήσουν οι αγορές;

Με την στερλίνα να βυθίζεται, σε χαμηλό 31 ετών ένα ερώτημα είναι αν θα παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.

Θα παραμείνει πρωθυπουργός;

Κανείς δεν περιμένει άμεση παραίτησή του ωστόσο είναι δύσκολο να παραμείνει στη θέση του ώστε να επιβλέψει την διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλη Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από μέρος των Συντηρητικών.

Θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας;

Πριν το δημοψήφισμα ο Κάμερον είχε πει πως θα ενεργοποιούσε το άρθρο 50 άμεσα. Ωστόσο ο Κάμερον θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για τι ακολουθεί πριν ενεργοποιήσει τη διαδικασία αποχώρησης ενώ θα πρέπει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.

Θα γίνουν πρόωρες εκλογές;

Υπάρχει το σενάριο που λέει ότι για να ξεκινήσει την διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί μια νωπή εντολή από τους Βρετανούς.

Θα δεχτεί ο Κάμερον την διενέργεια νέου δημοψηφίσματος στη Σκοτία;

Η Σκοτία είναι σχεδόν βέβαιο πως θα απαιτήσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της και για την παραμονή της στην Ε.Ε.

Brexit: Τι προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ

Σεισμός έχει προκληθεί σε όλη την Ευρώπη καθώς το Brexit είναι γεγονός. Ήδη αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει να σκέφτονται την επόμενη μέρα για την Βρετανία και για όλη την Ευρώπη.

Τι προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ;

1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2.Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ένωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ένωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ένωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.

Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Άρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ένωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ