ΚΟΣΜΟΣ

«Κοινή κυριαρχία» στο Γιβραλτάρ θέλει η Μαδρίτη

«Κοινή κυριαρχία» στο Γιβραλτάρ θέλει η Μαδρίτη
Κοινή κυριαρχία του εμβληματικού βράχου ζητά η Μαδρίτη REUTERS/Jon Nazca

Η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit άνοιξε τον ασκό του Αιόλου όχι μόνο σε ότι αφορά την παραμονή και άλλων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε ότι αφορά την κυριαρχία επί του Γιβραλτάρ.

Μόλις ανακοινώθηκε το οριστικό αποτέλεσμα για το Brexit η Ισπανία προχώρησε σε μια πρόταση – βόμβα σε ότι αφορά το Γιβραλτάρ.

Η Μαδρίτη προτείνει «κοινή κυριαρχία» επί του Γιβραλτάρ ώστε να διατηρηθεί η πρόσβασή του Βράχου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, το ενδεχόμενο να υψωθεί η ισπανική σημαία πάνω στον Βράχο, είναι πιο κοντά από ποτέ.

«Χρειάζεται πλέον να βρούμε ποιο είδος σχέσης το Γιβραλτάρ θέλει να έχει εάν επιδιώκει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η φόρμουλα που προτείνουμε είναι αυτή της βρετανο-ισπανικής συγκυριαρχίας για μία περιορισμένη χρονική περίοδο, που θα οδηγήσει στην επιστροφή του Γιβραλτάρ στην Ισπανία», είπε ο Μαργκάγιο.

Το μικρό νησί που, που οι περίπου 30.000 κάτοικοί του το αποκαλούν «Ο Βράχος» βρίσκεται πολύ κοντά στη νότια ακτή της Ισπανίας και είναι υπό βρετανική κυριαρχία από το 1713.

Σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι στο Γιβραλτάρ, ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ . Στην εκλογική περιφέρεια του Γιβραλτάρ, που ήταν και το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα που καταγράφηκε στο δημοψήφισμα, 19.322 ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ποσοστό 95,9%) και οι 823 (ποσοστό 4,1%) υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ