ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αυστριακός καγκελάριος δεν βλέπει «ντόμινο» μετά το Brexit

Ο Αυστριακός καγκελάριος δεν βλέπει «ντόμινο» μετά το Brexit
REUTERS/ HEINZ-PETER BADER

Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν δεν αναμένει ένα φαινόμενο «ντόμινο» από την απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος απέκλεισε, σε σημερινές δηλώσεις του, ένα δημοψήφισμα στην Αυστρία για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ΕΕ, ενώ εκτίμησε πως με το Brexit αποδυναμώνεται σαφώς η Ευρώπη.

«Η Ευρώπη θα χάσει σε σημασία και θέση, στον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος η βρετανική πολιτική ευθύνεται η ίδια για το ιστορικό αυτό βήμα. Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Κερν, τώρα είναι ακόμη περισσότερο ανάγκη να εξηγηθούν στους πολίτες οι ευρωπαϊκές προοπτικές και προς τούτο είναι επιτακτικά αναγκαία μία μεταρρυθμιστική διαδικασία στην πολιτική της ΕΕ, ιδιαίτερα δε στην οικονομική πολιτική οι Βρυξέλλες θα πρέπει να φροντίσουν ώστε η Ευρώπη να είναι όχι μόνον καλή για μεγάλους ομίλους, αλλά επίσης και για τους μικρομεσαίους.

Παραμονές του βρετανικού δημοψηφίσματος και μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκεί, από την ανάληψη των καθηκόντων του πριν ένα μήνα, ο νέος Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν είχε δηλώσει αισιόδοξος πως οι Βρετανοί, κατά το δημοψήφισμα, δεν θα ταχθούν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ.

Την αισιοδοξία του αυτή ο ίδιος στήριζε, όπως είχε αναφέρει, στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σημειώνοντας πως ακόμη και εάν η Βρετανία αποχωρούσε από την ΕΕ, αυτός δεν είναι λόγος για πανικό.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, προτεραιότητα για την Ευρώπη έχουν αυτή τη στιγμή δύο ζητήματα: αφενός η δημιουργία απασχόλησης και η ενίσχυση της Ευρώπης ως οικονομικό κέντρο και αφετέρου να αποδειχθεί, με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, ότι η συνεργασία στην Ευρώπη φέρνει υπεραξία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ