ΚΟΣΜΟΣ

Ταλιμπάν: «Το Αφγανιστάν δεν αποτελεί απειλή» - Απορρίπτουν έκθεση των ΗΠΑ για την ασφάλεια

Ταλιμπάν: «Το Αφγανιστάν δεν αποτελεί απειλή» - Απορρίπτουν έκθεση των ΗΠΑ για την ασφάλεια
Φωτογραφία Ταλιμπάν στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν AP/Ebrahim Noroozi

Η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν απέρριψε πρόσφατη έκθεση ανεξάρτητου φορέα των ΗΠΑη οποία προειδοποιεί πως η παρουσία ξένων ένοπλων οργανώσεων και ευρύτερα οι απειλές εντείνονται στο Αφγανιστάν.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν [σ.σ. ΙΕΑ, έτσι αποκαλούν οι Ταλιμπάν το καθεστώς τους] έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και, επιπλέον, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία οργάνωση ή πλευρά να αποσταθεροποιήσει το Αφγανιστάν ή/και να χρησιμοποιήσει το αφγανικό έδαφος εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των φονταμενταλιστών σουνιτών σε ανακοίνωσή του.

Έκθεση του Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR) αναφέρει [σ.σ. σελ. 38 κ.ε.] πως η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ως προς την ασφάλεια και ότι οι ξένες ένοπλες οργανώσεις και οι απειλές εντός της χώρας μεγεθύνονται, γεγονός που αυξάνει το επίπεδο κινδύνου για άλλα κράτη.

Ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, αντέτεινε πως το Αφγανιστάν βιώνει το τρέχον διάστημα ασφάλεια και σταθερότητα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Πρόσθεσε πως «καμιά ξένη ένοπλη οργάνωση δεν δρα ενεργά στο Αφγανιστάν» και διαβεβαίωσε πως η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί βαριά χτυπήματα, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν πως βρίσκονται στα πρόθυρα του να «καταστρέψουν» το δίκτυό της στη χώρα.

«Το Αφγανιστάν δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, απεναντίας, το Ισλαμικό Εμιράτο θέλει καλές και εποικοδομητικές σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου των Ταλιμπάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ