ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο Τιτανικού: Τεράστια επιχείρηση για εντοπισμό του τουριστικού υποβρυχίου με 5 αγνοούμενους

Ναυάγιο Τιτανικού: Τεράστια επιχείρηση για εντοπισμό του τουριστικού υποβρυχίου με 5 αγνοούμενους
Πηγή φωτογραφίας: OceanGate Expeditions

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εντοπισμού του υποβρυχίου "Titan" που χρησιμοποιούνταν για να δουν οι τουρίστες από κοντά το ναυάγιο του Τιτανικού και εξαφανίστηκε νωρίτερα στον Ατλαντικό Ωκεανό, 600 χιλιόμετρα ανοιχτά του Newfoundland (Νέα Γη), στον Καναδά.

Η εταιρεία OceanGate Expeditions, η οποία είναι μία από τις μοναδικές εταιρείες που προσφέρουν υποβρύχιες περιηγήσεις στο διάσημο ναυάγιο, υποστηρίζει ότι δέχεται εκτεταμένη βοήθεια για τον εντοπισμό του υποβρυχίου από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες βαθέων υδάτων καθώς προσπαθεί να ανακτήσει επαφή με το εξαφανισμένο πλοιάριο και «να φέρει το πλήρωμα πίσω με ασφάλεια».

Αν και η αποστολή ξεκίνησε από τον Καναδά, η ακτοφυλακή της Βοστώνης δήλωσε στο BBC ότι εκείνη ηγείται της επιχειρησιακής έρευνας.

Βρετανός εξερευνητής ανάμεσα στους επιβαίνοντες;

Ανάμεσα στους επιβαίνοντες θεωρείται πιθανόν να βρίσκεται και ένας Βρετανός εξερευνητής, ο Hamish Harding, ο οποίος αποκάλυψε χθες ότι επρόκειτο να συμμετάσχει στην τελευταία αποστολή OceanGate στον Τιτανικό, σύμφωνα με το BBC. Ο ίδιος έγραψε στα social media ότι επιχειρήθηκε κατάδυση την Κυριακή, με το πλήρωμα να έχει ξεκινήσει από την πόλη St John's, Newfoundland το περασμένο Σάββατο. Πρόσθεσε ότι η ομάδα του σκάφους περιλαμβάνει «μερικούς θρυλικούς εξερευνητές, μερικοί από τους οποίους έχουν κάνει πάνω από 30 καταδύσεις στο RMS Titanic από τη δεκαετία του 1980». Επίσης, ανέφερε ότι αυτό το ταξίδι είναι «πιθανόν να είναι η πρώτη και μοναδική επανδρωμένη αποστολή στον Τιτανικό» φέτος λόγω των σκληρών καιρικών συνθηκών.

Τα χαρακτηριστικά του υποβρυχίου

Το υποβρύχιο εικάζεται ότι μεταφέρει πέντε άτομα (τόσα είναι και η μέγιστη χωρητικότητά του), σύμφωνα με τη εταιρεία και συνήθως διαθέτει έναν καπετάνιο, τρεις επισκέπτες που πληρώνουν για την μοναδική αυτή εμπειρία και αυτό που αποκαλεί έναν «ειδήμονα περιεχομένου». Ωστόσο, παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής, πόσοι επέβαιναν όταν εξαφανίστηκε.

Κατεβαίνει σε βάθος 4.000 μέτρων και η διάρκεια επιβίωσης μέσα σε αυτό για το πενταμελές πλήρωμα είναι 96 ώρες. Επίσης, σύμφωνα με το BBC, ταξιδεύει με τρεις κόμβους, δηλαδή με περίπου 3,5 μίλια την ώρα.

Είναι εξοπλισμένο με μια ενσωματωμένη πλατφόρμα από την οποία το υποβρύχιο εκτοξεύεται και επιστρέφει πριν και μετά από κάθε κατάδυση

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πλήρης κατάδυση στο ναυάγιο, συμπεριλαμβανομένης της καθόδου και της ανάβασης, διαρκεί οκτώ ώρες.

Εκτός από τη μεταφορά ανθρώπων στο ναυάγιο του Τιτανικού, χρησιμοποιείται για επιτόπια έρευνα και επιθεώρηση, έρευνα και συλλογή δεδομένων, παραγωγή ταινιών και πολυμέσων, για δοκιμές υλικού και λογισμικού σε βαθιά ύδατα.

250.000 ευρώ το κόστος για μια ξενάγηση στον Τιτανικό

Το κόστος για την μοναδική αυτή «ευκαιρία να βγείτε έξω από την καθημερινή ζωή και να ανακαλύψετε κάτι πραγματικά εξαιρετικό» όπως η εταιρεία OceanGate Expeditions λέει, στο διάσημο ναυάγιο του Τιτανικού, το οποίο βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο, αγγίζει το ποσό των 250.000 δολαρίων με την αποστολή να διαρκεί οκτώ ημέρες.

Το ναυάγιο του Τιτανικού έχει εξερευνηθεί εκτενώς από τότε που ανακαλύφθηκε το 1985. Βρίσκεται σε δύο μέρη, με την πλώρη και την πρύμνη να χωρίζονται κατά περίπου 800 μέτρα (2.600 πόδια). Παράλληλα, πλήθος από συντρίμμια περιβάλλει το κομμένο στα δύο σκάφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ