ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Σύγκρουση συμφερόντων ανάγκασαν τον ανακριτή Κλεζ να παραιτηθεί

Qatar Gate: Σύγκρουση συμφερόντων ανάγκασαν τον ανακριτή Κλεζ να παραιτηθεί
O ανακριτής της υπόθεσης Qatar Gate, Μισέλ Κλεζ, που παραιτήθηκε AP Photo/Jean-Francois Badias

Σύγκρουση συμφερόντων αποκαλύπτει πως ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην παραίτηση του ανακριτή της υπόθεσης Qatar Gate, Μισέλ Κλεζ το βράδυ της Δευτέρας (19/6) η βελγική εφημερίδα Le Soir.

Ειδικότερα, η εφημερίδα έδωσε στο φως της δημοσιότητας το παρασκήνιο που βρίσκεται πίσω από την παραίτηση, αναφέροντας πως ο συνήγορος του Μαρκ Ταραμπέλα κατήγγειλε το απόγευμα της Δευτέρας (19/6) πως ο γιος του ανακριτή και ο γιος της ευρωβουλευτή Μαρί Αρένα, το όνομα της οποίας αναφέρεται στον φάκελο της υπόθεσης Qatargate, προχώρησαν στη σύσταση εταιρείας το 2018.

«Ήταν μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που ανέτρεψε τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ στην υπόθεση Qatargate. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Νικολά, εργάζεται από το 2018 με τον γιο της Μαρί Αρένα, τον Ουγκό.


Ίδρυσαν μαζί, σε ίσα μερίδια με άλλους πέντε επενδυτές, την εταιρεία BRC & Co, που ειδικεύεται στην πώληση της CBD, της κάνναβης που πωλείται νόμιμα στη χώρα μας επειδή είναι απαλλαγμένη από την ψυχοτρόπο ουσία της» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αυτές οι πληροφορίες που υπογράμμισε ο συνήγορος του Μαρκ Ταραμπέλα, ο Μαξίμ Τόλερ, ανάγκασαν τον ανακριτή να εγκαταλείψει το χειρισμό αυτής της εμβληματικής υπόθεσης διαφθοράς και φερόμενης παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», συμπληρώνεται.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Μισέλ Κλεζ γνωστοποιήθηκε μέσω δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

«Στοιχεία εμφανίστηκαν πρόσφατα. Θα μπορούσαν να εγείρουν ορισμένα ερωτήματα ως προς την αντικειμενική λειτουργία της έρευνας », σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

«Ως προληπτικό μέτρο και για να επιτραπεί στη δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της με ηρεμία και να διατηρήσει τον απαραίτητο διαχωρισμό μεταξύ ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και επαγγελματικών ευθυνών, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ μάς ενημέρωσε ότι αποφάσισε απόψε να αποσυρθεί από τον φάκελο» επισημαίνεται.

Ο εισαγγελέας διευκρινίζει στο δελτίο Τύπου ότι ο ανακριτής έλαβε την απόφαση «παρά την απουσία αποτελεσματικών στοιχείων που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία κάθε εμπλεκόμενου και το ουσιαστικό έργο που έχουν επιτύχει οι ανακριτές και αυτός σε αυτόν τον φάκελο».

H ανακρίτρια Ορελί Ντεζέφ, η οποία έχει ήδη παρέμβει

«Είμαστε ανακουφισμένοι», αναφέρει ο συνήγορος του Ταραμπέλα, Μαξίμ Τόλερ για την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μισέλ Κλεζ.

«Λυπούμαστε που ο ανακριτής δεν αποσύρθηκε άμεσα από την υπόθεση. Μπορούμε τώρα να ελπίζουμε ότι θα γίνει ανάλυση υπέρ και κατά της λεγόμενης ενημέρωσης του «μεταμελημένου» Παντσέρι, με σεβασμό στον νόμο και τη δικαιοσύνη», προσθέτει.

Σύμφωνα με το Belgian Monitor, ο Νικολά Κλεζ και ο Ουγκό Λεμέρ εξακολουθούν να είναι σήμερα μέτοχοι της εταιρείας BRC & Co.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ