ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελέσματα Brexit: Επιχείρηση διαχείρισης του σοκ στο Βερολίνο

Αποτελέσματα Brexit: Επιχείρηση διαχείρισης του σοκ στο Βερολίνο
REUTERS

Σε κατάσταση σοκ ξύπνησε και η Γερμανία μετά την απόφαση των βρετανών ψηφοφόρων να εξέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σοκ αυτό προσπαθούν να διαχειριστούν σήμερα στο Βερολίνο.

Με δηλώσεις τους προσπαθούν πολιτικοί να δείξουν ψύχραιμοι. Συγκεκριμένα ο κύριος Σόιμπλε είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί τώρα ενωμένη. Ο κύριος Γκάμπριελ, ο αντικαγκελάριος είπε ότι είναι μία πολύ άσχημη μέρα για την Ευρώπη. Ο κύριος Σούλτς μίλησε πριν λίγο στο CDF και είπε ότι «έχουμε προετοιμαστεί» για κάτι τέτοιο – δεν θα υπάρξουνε λέει αλυσιδωτές αντιδράσεις, δεν νομίζω ότι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν τη Βρετανία σε αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει βασικά να στείλει το Βερολίνο αυτή τη στιγμή, δηλαδή ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα κάνουν ότι περνούν από το χέρι τους για να κρατήσουν την Ευρώπη ενωμένη. Και πάλι η Γερμανία και η Γαλλία καλούνται, λένε εδώ στο Βερολίνο, να παίξουν έναν ιστορικό ρόλο.

Τώρα να πούμε ότι το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης είχε μία πολύ μεγάλη πτώση. Αρχικά είχε φτάσει το 11% τώρα έχει σταθεροποιηθεί κάπου στο 8 με 7%. Όλοι οι γερμανοί πολιτικοί αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο κάνουνε δηλώσεις μπροστά στις κάμερες. Αυτό που λένε οι πιο πολλοί, ακόμα και από την αριστερά, είναι ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα πολιτική, ένα καινούργιο ξεκίνημα. Αλλά από τη στιγμή που η Βρετανία αποφάσισε να φύγει μέσα είναι μέσα και έξω είναι έξω. Ακόμα και η ηγεσία του αριστερού κόμματος επέμεινε σε αυτό, δηλαδή ότι δεν πρέπει να δοθούν στη Βρετανία αυτή τη στιγμή ειδικές συνθήκες σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναμένεται και διάγγελμα της καγκελαρίου Μέρκελ. Θα υπάρξουν και άλλες δηλώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να πούμε ότι η καγκελάριος Μέρκελ είχε πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ηγέτες άλλων χωρών. Ειδικότερα μίλησε αρκετή ώρα όπως μαθαίνουμε με τον κύριο Ολλάντ. Ίσως υπάρξει και μία έκτακτη συνάντησή τους τη Δευτέρα, πριν από τη σύνοδο κορυφής της Τρίτης, η οποία θα είναι μία ιστορική σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου εκεί θα τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα, κυρίως το ζήτημα εάν η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει το δρόμο που είχε τώρα η θα πρέπει να γίνουνε κάποιες μικρές ή μεγάλες αλλαγές όπως λένε πολλοί εδώ στο Βερολίνο στον τρόπο με τον οποίο διοικείται και διοικεί η Ευρώπη τις χώρες της Ένωσης.

Όλα αυτά πρέπει να περιμένουμε να τα δούμε, είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση για το Βερολίνο, για την Ευρώπη, για τον κόσμο. Είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να προβλέψουμε τι θα γίνει στο μέλλον, πάντως επαναλαμβάνω ότι στο Βερολίνο λένε ότι αυτή τη στιγμή προέχει να υπάρξει ψυχραιμία και δεύτερων να υπάρξει ... οι χώρες αυτές: η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, κυρίως αυτές οι τρεις μεγάλες χώρες οι οποίες θα ηγηθούν ενός κινήματος για την επανεκκίνηση της Ευρώπης και κυρίως για την ενότητά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ