ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ: Η βρετανική ψήφος μια δοκιμασία για την Ευρώπη

Ολάντ: Η βρετανική ψήφος μια δοκιμασία για την Ευρώπη
REUTERS/Stephane Mahe

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η ετυμηγορία του βρετανικού λαού αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την ευρωπαϊκή ένωση, προσθέτοντας ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να μπει σε τροχιά σταθερότητας ξανά.

Ο Ολάντ είπε ακόμη ότι η Ε.Ε. πρέπει να επικεντρωθεί στις προτεραιότητες της όπως η ασφάλεια και η άμυνα, η προστασία των συνόρων και η δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και η ενίσχυση της ευρωζώνης.

«Η βρετανική ψήφος αποτελεί μια σκληρή δοκιμασία για την Ευρώπη,» είπε ο Ολάντ σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας ότι θα ταξιδέψει στο Βερολίνο την προσεχή Δευτέρα για να συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ίσως με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης είπε πως οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας πρέπει να είναι άμεσες ενώ πρόσθεσε πως λυπάται για το αποτέλεσμα ωστόσο σέβεται την απόφαση του βρετανικού λαού

Ο Ολάντ θα συναντηθεί επίσης τους ηγέτες των κομμάτων της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι είναι καιρός για αναμόρφωση της Ευρώπης διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για την διάσπασή της.

Ο Βαλς είπε ότι το αποτέλεσμα αποκάλυψε την παθογένεια της Ευρώπης που αγνοήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Είναι ένα εκρηκτικό σοκ. Ο κίνδυνος είναι η διάσπαση. Τώρα είναι η ώρα να εφεύρουμε μια άλλη Ευρώπη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ