ΚΟΣΜΟΣ

Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ινδία: Διπλάσιος ο αριθμός των νεκρών σε αποτεφρωτήριο

Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ινδία: Διπλάσιος ο αριθμός των νεκρών σε αποτεφρωτήριο
Ένας ηλικιωμένος που πάσχει από ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη μεταφέρεται σε ένα κυβερνητικό περιφερειακό νοσοκομείο στη Μπαλιά της Ινδίας AP/Rajesh Kumar Singh

Ο αριθμός των νεκρών που μεταφέρθηκαν σε αποτεφρωτήριο δίπλα στον ποταμό Γάγγη στη βόρεια Ινδία διπλασιάστηκε την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με ινδουιστή ιερέα, καθώς κύμα καύσωνα πλήττει τμήματα της χώρας.

«Η κατάσταση εδώ άλλαξε τις τελευταίες τέσσερις με πέντε ημέρες. Έφθασαν 25 με 30 νεκροί και οι άνθρωποι ήταν εδώ μέρα-νύχτα μέσα στον καύσωνα», δήλωσε ο ιερέας Ρατζές Πάντεϊ, που προΐσταται των τελετών κηδειών στο αποτεφρωτήριο.

Ο επικεφαλής επιμελητής ιατρικών υπηρεσιών στην περιφέρεια Μπάλια του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, ο Σ.Κ. Γιαντάβ, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αύξηση στον αριθμό των εισιτηρίων στο βασικό νοσοκομείο της περιφέρειας και δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για να καθοριστεί η αιτία θανάτου.

«Οι ασθενείς που ήρθαν εδώ είχαν ήδη συννοσηρότητα και βρίσκονταν σε καταληκτικό στάδιο», δήλωσε ο Γιάνταβ, χωρίς να δίνει τον ακριβή αριθμό θανάτων.

Η εφημερίδα Indian Express ανέφερε ότι το νοσοκομείο είχε καταγράψει τουλάχιστον 80 θανάτους από τις 15 Ιουνίου καθώς οι θερμοκρασίες έφθασαν σχεδόν στους 45 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή, πριν η συννεφιά προσφέρει κάποια ανάσα σήμερα.

Οι θάνατοι στη Μπάλια έχουν προκαλέσει διαμάχη καθώς η κυβέρνηση στο Ουτάρ Πραντές αντικατέστησε περιφερειακό αξιωματούχο των υγειονομικών υπηρεσιών επειδή δήλωσε ότι αυτοί οφείλονταν στον καύσωνα.

Οι ασθενείς που φιλοξενούνται σε υπερπλήρεις θαλάμους νοσοκομείων προσπαθούν να βρουν λίγη δροσιά με τη βοήθεια ανεμιστήρων. Ο Μπριγές Γιαντάβ, 28 ετών, δήλωσε ότι μετέφερε εσπευσμένα τον 85χρονο παππού του στο νοσοκομείο χθες αφού παραπονέθηκε για δυσκολία στην αναπνοή.

«Οι γιατροί λένε ότι αυτό συνέβη λόγω της ζέστης», δήλωσε.

Στο γειτονικό κρατίδιο Μπιχάρ, τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τον καύσωνα, όπως μετέδωσε το δίκτυο NDTV.

Η Ινδία έχει κατά μέσο όρο πέντε με έξι κύματα καύσωνα ετησίως στα βόρεια τμήματά της μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου και κάποιες φορές έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ διαπίστωσε ότι φονικοί καύσωνες, που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή, το 2022 κατέστησαν σχεδόν το 90% των Ινδών περισσότερο ευάλωτους σε θέματα δημόσιας υγείας, ελλείψεις τροφίμων και αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ