ΚΟΣΜΟΣ

Η Ινδία στο επίκεντρο της αμερικανικής διπλωματίας

Η Ινδία στο επίκεντρο της αμερικανικής διπλωματίας
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν (AP Photo/Evan Vucci)

Ο Ναρέντα Μόντι, Πρωθυπουργός της Ινδίας επισκέπτεται σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από πρόσκληση που του είχε απευθύνει προσωπικά ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Μόντι γίνεται μόλις ο τρίτος ηγέτες χώρας ο οποίος λαμβάνει προσωπική πρόσκληση από τον Τζο Μπάιντεν κι αυτό είναι ένα σημάδι για την βαρύτητα που ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει προσδώσει στην Ινδία.

Η μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη που μετατρέπεται σε δικτατορία

Η ασιατική χώρα που πριν από μερικούς μήνες έγινε και επίσημα η μεγαλύτερη πληθυσμιακά οντότητα στον πλανήτη ξεπερνώντας την Κίνα είναι σήμερα μία χώρα που εκτός από δραματικές ανισότητες, επιχειρείται να μετατραπεί και σε μία ιδιότυπη δικτατορία. Ο Πρωθυπουργός Μόντι με σειρά νομοσχεδίων έχει καταφέρει τα τελευταία δύο χρόνια να συγκεντρώσει τεράστια δύναμη στα χέρια του ουσιαστικά αποδυναμώνοντας τόσο το Κοινοβούλιο όσο και την δικαστική εξουσία. Τους τελευταίους 10 μήνες στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Μόντι βρίσκεται ο τύπος και οι δημοσιογράφοι με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας να επιχειρεί να φιμώσει οποιαδήποτε κριτική προς το πρόσωπο και τις πολιτικές του. Ο Μόντι έχει απαγορεύσει στα στελέχη της Κυβέρνησής του να δίνουν συνεντεύξεις και να τοποθετούνται στα μέσα ενημέρωσης και ο ίδιος έχει επιβάλλει και ένα ιδιότυπο εμπάργκο καθώς εδώ και έναν χρόνο δεν δίνει καν συνεντεύξεις τύπου. Τα μέσα της Ινδίας αναφέρουν πως η συγκεκριμένη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο θα ενδυναμώσει τις πρακτικές καταπίεσης του Μόντι και ανοιχτά ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν να απαιτήσει επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι αμερικανικές προτεραιότητες και η Κινεζική απειλή

Ο Τζο Μπάιντεν σήμερα πάντως θεωρείται απίθανο να ασχοληθεί με τις συνταγματικές ελευθερίες και τις ανισότητες της Ινδίας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα του την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων με τον Μόντι καθώς σήμερα για τις ΗΠΑ μία δυνατή συμμαχία με την Ινδία θα δώσει νέα βαρύτητα και προοπτική τόσο στα αμερικανικά σχέδια στην Ασία όσο και στις πιέσεις που η Ουάσιγκτον θέλει να συνεχίσει να ασκεί στο Πεκίνο. Στην πολύωρη συνάντηση που Μόντι και Μπάιντεν θα έχουν το CNNi αναφέρει πως θα συζητηθούν θέματα διμερούς ανάπτυξης της τεχνολογίας, επενδύσεων αλλά και περιβαλλοντικής στήριξης της Ινδίας η οποία μαζί με την Κίνα αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες κλιματικές προκλήσεις. Σημειώνεται πως μετά το πέρας της διμερούς συνάντησης στο οβάλ γραφείο ο Αμερικανός Πρόεδρος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Πρωθυπουργό της Ινδίας για τις ανάγκες του οποίου έχει βρεθεί ειδικός σεφ ο οποίος ειδικεύεται στην vegetarian διατροφή του Μόντι. Είναι τόσο σημαντική η σημερινή συνάντηση για τον Αμερικανό Πρόεδρο που εκτός από τις διατροφικές «παραξενιές» του Πρωθυπουργού της Ινδίας φαίνεται πως έχει κάνει πίσω και στο επίσημο πρωτόκολλο. Ο Μόντι και το επιτελείο του κατά την προετοιμασία της επίσκεψης αρνήθηκαν και μάλιστα τρεις φορές να δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνάντησης και όταν τελικώς οι αντιστάσεις τους «κάμφθηκαν» αρνήθηκαν να δεχθούν οι δύο ηγέτες από δύο ερωτήσεις ο καθένας όπως συνηθίζεται. Τελικώς ο Ινδός ηγέτης αναμένεται να δεχθεί μία μόλις ερώτηση από ένα μέσο των ΗΠΑ και ένα της Ινδίας με πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει ήδη κάνει την επιλογή του και έχει δει και τις σχετικές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους που έχουν επιλεγεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ