ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ασυλία σε όσους πολεμούν την τρομοκρατία

Τουρκία: Ασυλία σε όσους πολεμούν την τρομοκρατία
REUTERS/Kayhan Ozer/Presidential Palace

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας χορήγησε ασυλία στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας.

Ο νόμος που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης, δίνει πλέον διευρυμένες εξουσίες στο στρατό, προστατεύοντάς τον παράλληλα από μελλοντικές διώξεις.

Προτού γίνει πρόεδρος το 2014, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της θητείας του ως πρωθυπουργός προκειμένου να υπάρξει μια πολιτική επιτήρηση του στρατού. Οι επικριτές του λένε ότι ο νέος νόμος καταργεί ορισμένες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Ο νομοσχέδιο καθιστά δυσκολότερη και τη διερεύνηση ισχυρισμών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προασπίζονται ο ΟΗΕ και αντίστοιχες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εγείρει ανησυχίες για εισβολές Τούρκων αξιωματούχων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου εκατοντάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις.

Ο νέος νόμος απαιτεί να δίνεται άδεια από τον στρατό ή την πολιτική ηγεσία πριν ασκηθεί οποιαδήποτε δίωξη σε βάρος στρατιωτικών. Αυτό θα ισχύσει αναδρομικά, καλύπτοντας και τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε δραστηριότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα προστατεύονται επίσης από διώξεις. Εκτός αυτών, οι στρατιωτικοί διοικητές πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν εντάλματα σύλληψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ