ΚΟΣΜΟΣ

Η απορία του Μπαράκ Ομπάμα για την έκτη Καρυάτιδα

Η απορία του Μπαράκ Ομπάμα για την έκτη Καρυάτιδα
O Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μαπράκ Ομπάμα AP Photo/Petros Giannakouris

Την απορία του Μπαράκ Ομπάμα προκάλεσε η απουσία της έκτης Καρυάτιδας κατά την ξενάγηση που είχε στο Μουσείο Ακρόπολης  από τον γενικό Διευθυντή Νικόλαο Σταμπολίδη.

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος βλέποντας την κενή θέση εκεί που βρίσκονται οι Καρυάτιδες ρώτησε «γιατί δεν ζητάτε και την έκτη;»

«Εμείς επικεντρωνόμαστε μόνο στα Παρθενώνεια Γλυπτά», του απάντησε ο καθηγητής. Ο Ομπάμα βρέθηκε πλήρως ενημερωμένος για το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Είπε ότι το γνωρίζει, γιατί υποθέτω θα του το είχε πει και ο Δημήτρης Παντερμαλής στην επίσκεψή του το 2016. Του μίλησα για τον αείμνηστο Δημήτρη Παντερμαλή, ότι δεν είναι πια μαζί μας και ότι ήταν σοφός δάσκαλος και ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε να φτιάξει το Μουσείο. "Το γνωρίζω", είπε, γιατί είχε μία πολύ καλή ξενάγηση μαζί του τότε», συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν «εξαιρετικός και άψογος», όπως όλη η οικογένεια, η αδελφή του, αλλά και η συνοδεία του, και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλά πράγματα, κάποια από τα οποία θυμόταν από την προηγούμενη επίσκεψή του στο Μουσείο και ήθελε να ξαναδεί. Επίσης, του άρεσε η καινούργια διευθέτηση της αρχαϊκής αίθουσας, καθώς θυμόταν αρκετά από εκεί, όπως, για παράδειγμα, τα αρχαϊκά χρώματα.

Τα εκθέματα που τράβηξαν την προσοχή του προέδρου

«Επίσης, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κι εκείνος και η σύζυγός του για τα κοινωνικά θέματα του 5ου αι. π.Χ., πράγματα που συζητήθηκαν στην αίθουσα του Παρθενώνα, ιδιαίτερα για τη δημοκρατία, γιατί ο Παρθενώνας είναι το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού και της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

«Κυρίως στη ζωφόρο, του έδειξα μερικά πράγματα και του εξήγησα πως αν δεν τα βλέπουμε σε αυτό το ύψος που είναι πολύ κοντά μας σήμερα, δεν θα τα έβλεπαν και στα 10-12 μέτρα όταν βρίσκονταν πάνω στον τοίχο του σηκού. Και επομένως ότι όλη αυτή η σκέψη ή μάλλον η σύλληψη, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του να βάλεις μία σύγχρονή σου "παρέλαση", όπως ήταν τα Παναθήναια, σε έναν ναό που μέχρι τότε είχε μόνο μυθολογικά θέματα, αυτό μπορούσε και από την "αντιπολίτευση" του Περικλή να θεωρηθεί ύβρις. Επομένως γι' αυτό τα τοποθέτησαν επάνω με όλες τις λεπτομέρειες, γιατί με αυτόν τον τρόπο ανύψωνε το πολίτευμα και τη δημοκρατία τους στα μάτια των Θεών», τόνισε.

Όσον για το αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε εκθέματα, είπε πως «μερικές φορές πήγαινε ο ίδιος σε αντικείμενα, θυμόταν και έδειχνε πράγματα, όπως για παράδειγμα το χρώμα. Η σύζυγος και τα παιδιά ξετρελαίνονταν κυρίως με τη σωματικότητα των αγαλμάτων και ιδιαίτερα με τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, με τις λεπτομέρειες», αποκάλυψε.

Εκτός από το Μουσείο η οικογένεια Ομπάμα βρέθηκε και στον Ιερό Βράχο.

Ο Ομπάμα θα συμμετάσχει στο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «SNF Nostos Conference» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ