ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάπας καυτηρίασε για άλλη μια φορά τη γενοκτονία των Αρμενίων (pics)

Ο Πάπας καυτηρίασε για άλλη μια φορά τη γενοκτονία των Αρμενίων (pics)
REUTERS/Alessandro Bianchi

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915-16.

Ειδικότερα μιλώντας ενώπιον του προέδρου της Αρμενίας και του διπλωματικού σώματος της χώρας, ο ποντίφικας χρησιμοποίησε αρχικά τον αρμενικό όρο Metz Yeghern (το μεγάλο κακό"). Κατά τη ροή του λόγου του αναφέρθηκε ξεκάθαρα στον όρο «αυτή η γενοκτονία», υπογραμμίζοντας «την πρώτη από μια θλιβερή σειρά καταστροφών του περασμένου αιώνα».

«Αυτή η τραγωδία, αυτή η γενοκτονία, σηματοδότησε δυστυχώς την αρχή μιας θλιβερής σειράς τεράστιων καταστροφών του περασμένου αιώνα", είπε ο πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στον πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν, τους πολιτικούς ηγέτες της Αρμενίας και το διπλωματικό σώμα.

Λίγο νωρίτερα ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προσευχήθηκε στον καθεδρικό ναό του Ετσμιατζίν, κοντά στο Γερεβάν, μαζί με τον Πατριάρχη της Αρμενικής Εκκλησίας Καρέκιν Β΄και απότισε φόρο τιμής στην κοινή διακήρυξη που είχαν υπογράψει ο τελευταίος με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ το 2001, στην οποία αναφέρονταν στη «γενοκτονία» των Αρμενίων.

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την Τουρκία, η οποία είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Βατικανό το 2015, όταν ο Φραγκίσκος έκανε για πρώτη φορά λόγο για τη «γενοκτονία» των Αρμενίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ