ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Τιτάνας: «Είναι αβέβαιο αν οι συγγενείς παραλάβουν τις σορούς των θυμάτων»

Υποβρύχιο Τιτάνας: «Είναι αβέβαιο αν οι συγγενείς παραλάβουν τις σορούς των θυμάτων»
Το υποβρύχιο στο ναυάγιο του Τιτανικού OceanGate Expeditions vía AP, archive

Αβέβαιο χαρακτηρίζει ο αντιναύαρχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μάουγκερ, το αν θα μπορέσουν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας με το βαθυσκάφος στο ναυάγιο του Τιτανικού, να παραλάβουν τις σορούς των ανθρώπων τους.

Υπενθυμίζεται ότι θεωρείται ότι έχει διαλυθεί και οι πέντε επιβάτες ανακοινώθηκαν ως νεκροί το απόγευμα της Πέμπτης 2/6 έπειτα από μία περίπου εβδομάδα που αγνοούνταν.

Η έρευνα θα συνεχιστεί, «αλλά οι προοπτικές είναι ασαφείς δεδομένου του δύσκολου περιβάλλοντος», είπε χαρακτηριστικά ο αντιναύαρχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μάουγκερ.

«Πρόκειται για ένα απίστευτα αδυσώπητο περιβάλλον εκεί κάτω στον πυθμένα της θάλασσας», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης.

«Και τα συντρίμμια συνάδουν με μια καταστροφική κατάρρευση του σκάφους, και έτσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να ερευνούμε την περιοχή εκεί κάτω, αλλά δεν έχω απάντηση για προοπτικές αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

«Το σκάφος διαλύθηκε λίγα μέτρα μακριά από το ναυάγιο του Τιτανικού»

Τραγικό ήταν το φινάλε που γράφτηκε για το θρίλερ με το υποβρύχιο Τιτάνας που αγνοείτο στο βόρειο Ατλαντικό.

Η Αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε το απόγευμα ότι εντόπισε πεδίο με συντρίμμια στη ζώνη των ερευνών, από τα ρομπότ κατάδυσης βαθέων υδάτων. Λίγο αργότερα στην επίσημη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, επιβεβαιώθηκε ότι ανήκουν σε αυτό.

Και οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου Titan είναι νεκροί, ανέφερε η επίσημη επιβεβαίωση στην οποία προχώρησε η αμερικανική ακτοφυλακή για το υποβρύχιο, το οποίο χάθηκε στον Ατλαντικό, ενώ κατευθυνόταν στο ναυάγιο του Τιτανικού.
Νωρίτερα, επιβεβαιώθηκε ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν, ανήκαν στο μοιραίο σκάφος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε έγινε η έκρηξη που διέλυσε το βαθυσκάφος, όμως, είναι βέβαιο ότι η έκρηξη έγινε από έξω προς το εσωτερικό.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιος ήταν ο χρόνος της έκρηξης», είπε ο ο υποναύαρχος Τζον Μάουγκερ, προσθέτοντας ότι ήχοι από την έκρηξη, δεν έχουν καταγραφεί από τους σημαντήρες ήχου της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

«Τα συντρίμμια συνάδουν με μια καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης. Μετά τη διαπίστωση αυτή ενημερώσαμε αμέσως τις οικογένειες», δήλωσε ο Μάουγκερ, ο οποίος ηγείται των ερευνών για το Titan.

Ο συντονιστής της έρευνας ανακοίνωσε ότι το πρωί ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ROV από το σκάφος Horizon Artic εντόπισε τον ουραίο κώνο του υποβρύχιου σκάφους Titan σε απόσταση περίπου 1600 ποδών από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού. Και βρέθηκαν επιπλέον συντρίμμια, τα οποία συνάδουν με την καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης. Σύμφωνα με το αμερικανικό Λιμενικό, ειδοποιήθηκαν άμεσα οι οικογένειες.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής ακτοφυλακής δήλωσαν ότι τα τηλεχειριζόμενα οχήματα (ROV) που επιχειρούν στον πυθμένα γύρω από τον Τιτανικό θα παραμείνουν στο σημείο. Εκτιμάται πως η απώλεια του υποβρυχίου οφείλεται σε «καταστροφική έκρηξη».

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ αναφέρει ότι εξακολουθεί να εργάζεται για να αναπτύξει τις λεπτομέρειες για το σχετικό χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ανάσυρση. Πρόκειται για ένα «απίστευτα πολύπλοκο περιβάλλον» στον πυθμένα της θάλασσας, 2 μίλια κάτω από την επιφάνεια, λέει ο υποναύαρχος Τζον Μάουγκερ.

Επιπρόσθετα, ο υποναύαρχος Mauger δήλωσε πως ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν η αμερικανική ακτοφυλακή θα μπορέσει να ανασύρει τις σορούς των πέντε επιβατών. «Πρόκειται για ένα απίστευτα αμείλικτο περιβάλλον», προσθέτει.

Η ανακοίνωση της OceanGate: «Δυστυχώς χάθηκαν όλοι»

Δραματικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την εξαφάνιση του υποβρυχίου Τιτάνας, συντρίμμια του οποίου βρέθηκαν στο σημείο των ερευνών. Η OceanGate δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι πιστεύει ότι οι επιβάτες του υποβρύχιου σκάφους με προορισμό τον Τιτανικό έχουν «δυστυχώς χαθεί», σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

Χαρακτηριστικά, η OceanGate εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση τονίζοντας ότι πιστεύει ότι οι επιβάτες του υποβρυχίου που κατευθυνόταν στον Τιτανικό είναι όλοι νεκροί.

Η ανακοίνωση της εταιρείας αναλυτικά:

«Τώρα πιστεύουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλός μας Στόκτον Ρας, ο Σαχζάντα Νταγούντ και ο γιος του Σουλεμάν Νταγκούντ, ο Χάμις Χάρντινγκ και ο Πολ-Ανρί Ναρζολέ, δυστυχώς έχουν χαθεί.

Αυτοί οι άνδρες ήταν αληθινοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους αυτή την τραγική στιγμή. Λυπούμαστε για την απώλεια της ζωής και τη χαρά που έφεραν σε όλους όσους γνώριζαν.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας που είναι εξουθενωμένοι και θρηνούν βαθιά για αυτήν την απώλεια. Ολόκληρη η οικογένεια της OceanGate είναι βαθιά ευγνώμων για τους αμέτρητους άντρες και γυναίκες από πολλούς οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας που επέσπευσαν μεγάλο εύρος πόρων και εργάστηκαν τόσο σκληρά σε αυτήν την αποστολή.

Εκτιμούμε τη δέσμευσή τους να βρουν αυτούς τους πέντε εξερευνητές και τις μέρες και τις νύχτες της ακούραστης εργασίας τους για την υποστήριξη του πληρώματος μας και των οικογενειών τους.

Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για ολόκληρη την κοινότητα των εξερευνητών και για καθένα από τα μέλη της οικογένειας όσων χάθηκαν στη θάλασσα.

Ζητούμε με σεβασμό να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή αυτών των οικογενειών κατά τη διάρκεια αυτής της πιο οδυνηρής στιγμής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ