ΚΟΣΜΟΣ

Μεγιστάνας απέρριψε το ταξίδι με τον Τιτάνα - Η έκπτωση των 100.000 ευρώ και τα sms με την OceanGate

Μεγιστάνας απέρριψε το ταξίδι με τον Τιτάνα - Η έκπτωση των 100.000 ευρώ και τα sms με την OceanGate
OceanGate Expeditions via AP

Είχε όλα τα απαραίτητα χρήματα για να εξασφαλίσει μία θέση στο υποβρύχιο «Τιτάνας», το... παζάρεψε και του έγινε μία άκρως δελεαστική προσφορά από την OceanGate, όμως, τελικά το deal δεν προχώρησε. Ο λόγος για έναν μεγιστάνα - επενδυτή στο Λας Βέγκας, ο οποίος απέρριψε τα εισιτήρια που του προσέφερε ο Στοκτον Ρας για τον ίδιο και τον γιο του.

Πρόκειται για τον Τζέι Μπλουμ, που επρόκειτο να μπει στο βαθυσκάφος Titan, που καταστράφηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στον Ατλαντικό Ωκεανό, προσπαθώντας να κάνει κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Ο επενδυτής απέρριψε δύο εισιτήρια τελευταίας στιγμής, ένα για τον ίδιο και ένα για τον γιο του, παρότι ο CEO της εταιρείας Στόκτον Ρας, που είναι ένας από τους πέντε επιβαίνοντες του Titan, που σκοτώθηκε, του προσέφερε έκπτωση 100.000 δολαρίων.

«Πιο ασφαλές από το να πετάς με ελικόπτερο»

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Τζέι Μπλουμ περιέγραψε τι συνέβη μέρες πριν το μοιραίο, ενώ δημοσιοποίησε και μερικά από τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον Στόκτον Ρας.

«Τον Φεβρουάριο, ο Στόκτον ζήτησε από εμένα και τον γιο μου, τον Σον, να πάμε μαζί του στην κατάδυση στον Τιτανικό, που θα γινόταν τον Μάιο. Και οι δύο καταδύσεις του Μαΐου αναβλήθηκαν λόγω καιρού μέχρι της 18 Ιουνίου, ημερομηνία που έγινε το ταξίδι», αναφέρει.

Ο επενδυτής εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ασφάλεια του εγχειρήματος. «Ο Στόκτον μου είπε “αν και προφανώς υπάρχει κίνδυνος, είναι πολύ πιο ασφαλές από το να πετάς με ελικόπτερο ή ακόμα και από την κατάδυση. Δεν έχει υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός εδώ και 35 χρόνια σε μη στρατιωτικό υποβρύχιο”. Είμαι βέβαιος ότι πίστευε πραγματικά αυτά που έλεγε. Αλλά έκανε μεγάλο λάθος. Πίστευε με πάθος σε αυτό που έκανε», επισήμανε.

Τα εισιτήρια κατέληξαν στον Πακιστανό μεγιστάνα και τον γιο του

Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν, την 1η Μαρτίου, ο Στόκτον πήγε τον Μπλουμ στην έκθεση του Τιτανικού στο Λούξορ. Στη συνέχεια, σε γεύμα που είχαν στο εστιατόριο του Λούξορ, συνομίλησαν για την κατάδυση αλλά και θέματα που αφορούσαν την ασφάλεια. «Ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι ήταν ασφαλέστερο από το να διασχίζεις τον δρόμο», είπε.

Ο Μπλουμ ενημέρωσε τον Στόκτον ότι λόγω του προγραμματισμού του, δεν θα μπορούσε να κάνει το ταξίδι μέχρι τον επόμενο χρόνο. «Οι θέσεις μας πήγαν στον Σαχζάντα Νταγούντ και στον 19χρονο γιο του, Σουλεμάν Νταγούντ», είπε.

«Το αύριο δεν είναι ποτέ υποσχόμενο. Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το σήμερα» κατέληξε στην ανάρτησή του.

«Περίεργος τι έχουν να πουν οι ανενημέρωτοι»

Στους διαλόγους με τον Στόκτον που δημοσίευσε ο Τζέι Μπλουμ, προκύπτει ότι του προσέφερε εισιτήρια με έκπτωση τελευταίας στιγμής και τον ρωτούσε αν θα έκανε την κατάδυση.

Ο Μπλουμ ενημέρωσε τον Στόκτον ότι ο γιος του φοβήθηκε, επειδή ένας φίλος του έκανε έρευνα και του είπε ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά. «Είναι ενθουσιασμένος, αλλά ανησυχεί για τον κίνδυνο», γράφει.

Ο Στόκτον δηλώνει ότι θα ήθελε να έχει βιντεοκλήση μαζί του, δηλώνοντας «περίεργος, τι έχουν να πουν οι ανενημέρωτοι για τους κινδύνους και εάν είναι υπαρκτοί ή φανταστικοί». Ο Μπλουμ έδειξε να θεωρεί χαζά τα σενάρια περί φάλαινας που επιτίθεται στο βαθυσκάφος.

Συζήτησαν για το πώς το υποβρύχιο θα αντιμετώπιζε την πίεση ή ακόμη και αν ερχόταν σε επαφή με μια φάλαινα ή ένα καλαμάρι.

Ο Ρας δήλωσε: «Αν και υπάρχει προφανώς κίνδυνος, είναι πολύ πιο ασφαλές από το να πετάς με ελικόπτερο ή ακόμη και από καταδύσεις, δεν έχει υπάρξει καν τραυματισμός σε 35 χρόνια σε μη στρατιωτικά υποβρύχια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ