ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θα παραδοθούμε απαντά ο Πριγκόζιν στον Πούτιν

Δεν θα παραδοθούμε απαντά ο Πριγκόζιν στον Πούτιν
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν Sputnik, Kremlin / AP

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι, αυτός και οι άνδρες του δεν θα παραδοθούν παρά τις εντολές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος σε διάγγελμα που απηύθυνε, έδωσε σκληρή απάντηση στη στάση που κήρυξε ο Πριγκόζιν, κάνοντας λόγο για «προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά», σύμφωνα με το CNNi.

Σημείωσε πως «οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή είναι θανάσιμη απειλή για το κράτος μας, για εμάς ως έθνος». «Είναι πλήγμα για τη Ρωσία, για τον λαό μας και τις ενέργειές μας για την προστασία της πατρίδας μας», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως «μια τέτοια απειλή θα λάβει σοβαρή απάντηση».

Ταυτόχρονα, διεμήνυσε ότι «ως Ρώσος πρόεδρος θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστώ τη χώρα μου» και τόνισε ότι «όσοι οργάνωσαν την ένοπλη εξέγερση θα λογοδοτήσουν».

Ο κ. Πούτιν αναγνώρισε πάντως ότι οι μαχητές της Βάγκνερ είναι «οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Ντονμπάς». «Απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες», πρόσθεσε.

Το κάλεσμα στους μαχητές και η απάντησή τους

Απευθυνόμενος στους Ρώσους στρατιωτικούς και πολίτες που τάχθηκαν στο πλευρό του Πριγκόζιν είπε: «Όσοι παρασύρθηκατε σε αυτό, σας καλώ να σταματήσετε τις εγκληματικές σας ενέργειες».

Ωστόσο και οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner απέρριψαν το κάλεσμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να «σταματήσουν τις εγκληματικές ενέργειες».

Η οργάνωση με ανάρτησή της στο κανάλι που διατηρεί στο Telegram απαντά: «Ο Πούτιν έκανε την λάθος επιλογή. Τόσο το χειρότερο για αυτόν. Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο» απάντησε η παραστρατιωτική οργάνωση του Πριγκόζιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ