ΚΟΣΜΟΣ

Μεντβέντεφ: Ο κόσμος στο χείλος της καταστροφής εάν τα ρωσικά πυρηνικά πέσουν στα χέρια της Βάγκνερ

Μεντβέντεφ: Ο κόσμος στο χείλος της καταστροφής εάν τα ρωσικά πυρηνικά πέσουν στα χέρια της Βάγκνερ
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, (Ekaterina Shtukina/Pool Photo via AP)

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε το Σάββατο ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει η ανταρσία της Βάγκνερ υπό τον Γεβγκένι Πριγκόζιν να μετατραπεί σε πραξικόπημα ή παγκόσμια κρίση, αναφέρει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι ολόκληρος ο κόσμος θα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής εάν τα ρωσικά πυρηνικά όπλα πέσουν στα χέρια της Βάγκνερ.

«Η ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχει δει ακόμη το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων υπό τον έλεγχο ληστών», είπε ο Μεντβέντεφ. «Μια τέτοια κρίση δεν θα περιοριστεί μόνο στα σύνορα μιας χώρας, ο κόσμος θα τεθεί στο χείλος της καταστροφής».

Και πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια τροπή των γεγονότων».

Ο Μεντβέντεφ χρησιμοποιεί συχνά σκληροπυρηνική ρητορική από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας τακτικά στη Δύση το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από το να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Ο Μεντβέντεφ κατηγόρησε την Βάγκνερ για «οργανωμένο πραξικόπημα», μετέδωσε το Σάββατο το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti.

«Η εξέλιξη των γεγονότων δείχνει ότι οι ενέργειες των ανθρώπων που οργάνωσαν τη στρατιωτική εξέγερση εντάσσονται πλήρως στο σχέδιο ενός οργανωμένου πραξικοπήματος», ανέφερε το RIA Novosti, επικαλούμενο τον Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, «η τρέχουσα ένοπλη εξέγερση είναι μια καλά μελετημένη και σχεδιασμένη επιχείρηση, σκοπός της οποίας είναι η κατάληψη της εξουσίας στη χώρα».

Το RIA Novosti είπε ότι σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η συμμετοχή ξένων στην τρέχουσα στρατιωτική εξέγερση ήταν «πολύ πιθανή».

Το κρατικό πρακτορείο ανέφερε ότι ο Μεντβέντεφ απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό του Πριγκόζιν ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε διατάξει χτυπήματα εναντίον των μαχητών του σε στρατόπεδο της Βάγκνερ την Παρασκευή.

«Η αδυναμία εκπλήρωσης ορισμένων υποχρεώσεων του Υπουργείου Άμυνας, τα «χτυπήματα» στα μετόπισθεν (του στρατοπέδου Βάγκνερ) και η διαφθορά αξιωματούχων είναι ανοησίες», είπε ο Μεντβέντεφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ