ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πριγκόζιν μεταβαίνει στη Λευκορωσία - Αποσύρονται οι κατηγορίες σε βάρος του

Ο Πριγκόζιν μεταβαίνει στη Λευκορωσία - Αποσύρονται οι κατηγορίες σε βάρος του
Ο επικεφαλής της Βάγκνερ Γεγβκένι Πριγκόζιν (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται το BBC, μεταδίδουν ότι ο επικεφαλής της Βάγκνερ Γεγβκένι Πριγκόζιν μεταβαίνει στη Λευκορωσία και πως οι κατηγορίες σε βάρος του αποσύρονται.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του και των δυνάμεών της Βάγκνερ θα αποσυρθούν από τις ρωσικές αρχές για να αποφευχθεί η «αιματοχυσία».

Σύμφωνα με το BBC, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι μισθοφόροι της Βάγκνερ που επιθυμούν να υπογράψουν σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας μπορούν να το κάνουν και οι μαχητές που συμμετείχαν στη σημερινή εξέγερση δεν θα διωχθούν.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ακόμη ότι ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, με τη σύμφωνη γνώμη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, γιατί γνώριζε τον Πριγκόζιν προσωπικά εδώ και 20 χρόνια.

Νωρίτερα ο Πριγκόζιν συμφώνησε σε αποκλιμάκωση της κατάστασης, καθώς και σε διακοπή της πορείας των μαχητών της Wagner προς τη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, που είχαν καταλάβει από το πρωί το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις αυτές σήμερα το βράδυ, παρατήρησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι άνδρες του Γεβγκένι Πριγκόζιν άρχισαν να επιβιβάζονται σε μικρά λεωφορεία και να αναχωρούν από το αρχηγείο, ενώ τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης που βρίσκονταν εκεί, δεν είχαν ακόμη μετακινηθεί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λουκασένκο και Πριγκόζιν διήρκεσαν όλη την ημέρα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Λευκορωσίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Sky News, ο ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης συμφώνησε με όσα του είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο.

O Γεβγκένι Πριγκόζιν, έβαλε τέλος στις μετακινήσεις των στρατευμάτων του εντός της Ρωσίας, όπως ανέφερε το γραφείο του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Όπως αναφέρθηκε, ο Λουκασένκο «ενεργώντας σε συμφωνία με τον Πούτιν, μίλησε στον επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν».

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν ο Πριγκόζιν συμφώνησε να αποκλιμακώσει την ένταση.

Παράλληλα υπάρχει ο ισχυρισμός ότι στο τραπέζι έπεσε και μάλιστα επήλθε και συμφωνία που εγγυάται την ασφάλεια των μαχητών της Wagner.

Πριγκόζιν: «Επιστρέφουμε στα στρατόπεδα»

Λίγο αργότερα σε ηχητικό μήνυμα ο Πριγκόζιν ακούγεται να δηλώνει πως για να αποφευχθεί η «αιματοχυσία» επιστρέφουν στις βάσεις τους οι στρατιώτες τους.

«Ξεκινήσαμε για μία πορεία ειρήνης στις 23 Ιουνίου. Σε αυτό το διάστημα δεν έχουμε χύσει ούτε μία σταγόνα αίμα των μαχητών μας», είπε ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν. «Μέσα σε μια μέρα ταξιδέψαμε, φτάνοντας λίγο πριν τα 200 χλμ. από τη Μόσχα».

«Τώρα έφτασε η στιγμή που θα μπορούσε να χυθεί αίμα. Επομένως, συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα από την μία από τις δύο πλευρές, γυρίζουμε τις φάλαγγες μας και επιστρέφουμε στην αντίθετη κατεύθυνση στα στρατόπεδα, σύμφωνα με το σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ