ΚΟΣΜΟΣ

Το μοναδικό πράγμα που κρατάει μακριά τα κουνούπια σύμφωνα με τους επιστήμονες

Το μοναδικό πράγμα που κρατάει μακριά τα κουνούπια σύμφωνα με τους επιστήμονες
photo: Pexels

Είναι ένας πόλεμος που συχνά μετατρέπεται σε θανατηφόρα μάχη - τα κουνούπια σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο ζώο καθώς μεταδίδουν ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

«Είμαστε πάντα σε έναν πόλεμο, έναν αέναο πόλεμο κατά των κουνουπιών», δήλωσε ο Δρ. Conor McMeniman, επίκουρος καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ελονοσίας Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Για όσο καιρό υπήρχαν άνθρωποι, υπήρχαν κουνούπια που βουίζουν τριγύρω με την ελπίδα να πιούνε το αίμα μας.

Ακόμα κι αν τα κουνούπια κοντά σας δεν φέρουν αυτές τις ασθένειες, εξακολουθούν να είναι ενοχλητικά. Ακολουθεί ο ειπστημονικός τρόπος με τον οποίο τα κουνούπια μας κυνηγούν, τι τα ελκύει και τι προτείνουν οι επιστήμονες για να τα κρατήσουμε μακριά.

Τις περισσότερες φορές, τα κουνούπια πίνουν νέκταρ και χυμούς φυτών, ακόμη βοηθούν στην επικονίαση των λουλουδιών. Αλλά όταν έρθει η ώρα για τα θηλυκά κουνούπια να παράγουν αυγά, οι μέλλουσες μαμάδες χρειάζονται επιπλέον πρωτεΐνη, την οποία λαμβάνουν πίνοντας αίμα. Έτσι βρίσκουν τους ανθρώπους για να τους ξεζουμίσουν.

«Όταν ένα κουνούπι δαγκώνει, στην πραγματικότητα κολλάει τα μέρη του στόματός του στο δέρμα σας και ψάχνει γύρω στο δέρμα για να βρει πραγματικά ένα αιμοφόρο αγγείο», λέει ο McMeniman.

Είναι προς όφελος του κουνουπιού να πίνει γρήγορα και μετά να βουίζει ασταμάτητα. Για να επιτευχθεί αυτό, «τα κουνούπια φτύνουν στο δέρμα ένα ολόκληρο κοκτέιλ διαφορετικών πρωτεϊνών» που λειτουργούν ως παυσίπονα και αντιπηκτικά που εμποδίζουν την πήξη του αίματος, είπε. Ο κνησμός και η ενόχληση από τα τσιμπήματα των κουνουπιών - αποτέλεσμα της φλεγμονώδους απόκρισης του σώματός μας σε αυτό το χημικό κοκτέιλ - έρχονται μόνο αργότερα, όταν ο δράστης-κουνούπι δεν κινδυνεύει πλέον.

Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στα τσιμπήματα των κουνουπιών - ένα άτομο μπορεί να βγει από ένα μπάρμπεκιου σχετικά αλώβητο με μερικά σημεία που μοιάζουν με σπυράκια, ενώ ένας φίλος έχει δεκάδες ασημένια τσιμπήματα σε μέγεθος δολαρίου για όλη την επόμενη εβδομάδα.

«Το πόσο ελκυστικός πιστεύετε ότι είστε για τα κουνούπια μπορεί να μην συσχετίζεται απαραίτητα με αυτό που νομίζετε πως ισχύει», είπε ο McMeniman. «Μερικά από αυτά καθοδηγούνται από την αντίληψη της αντίδρασής σας στα κουνούπια και από το εάν το αίμα σας περιέχει την απαραίτητη πρωτεΐνη που αναζητούν».

Ο McMeniman ανακάλυψε ότι μερικοί άνθρωποι είναι πραγματικά μαγνήτες κουνουπιών και το έχει τεκμηριώσει στην πρόσφατη μελέτη του στο περιοδικό Current Biology. Τα κουνούπια ανταποκρίθηκαν διαφορετικά στη σειρά των χημικών ουσιών που συνθέτουν το σύνολο μυρωδιάς του σώματος κάθε ατόμου και θεωρούν μερικά σώματα πιο ορεκτικά από άλλα. Δυστυχώς, η αναζήτηση του τι κάνει μερικούς ανθρώπους ιδιαίτερα ελκυστικούς για τα κουνούπια δεν είναι απλή υπόθεση.

«Η προστασία κατά των κουνουπιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύ σημαντική και η εφαρμογή ενός φυτικού εντομοαπωθητικού, με συστατικά όπως το DEET και η πικαριδίνη είναι σωστή», είπε ο McMeniman. «Για όσους προτιμούν τα βοτανικά προϊόντα, συνιστάμε λάδι ευκαλύπτου λεμονιού».

Για να κρατήσετε τα κουνούπια έξω από το σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρά σας είναι καλυμμένα και λειτουργεί ανεμιστήρας ή κλιματιστικό τη νύχτα. Απομακρύνετε τα υπολείμματα και αποστραγγίστε το λιμνάζον νερό στην αυλή σας σε εβδομαδιαία βάση για να αποτρέψετε την εκκόλαψη των αυγών των κουνουπιών.

Τελικά, δεν υπάρχει τελική λύση που θα σας προστατεύσει από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Όσο δελεαστικές και αν είναι οι πληροφορίες που προκύπτουν από διάφορες μελέτες, δεν υπάρχει μια απλή μέθοδος που πρέπει να ακολουθήσετε, κάποιο χρώμα που πρέπει να αποφύγετε ή ένα άρωμα σαπουνιού για πλύσιμο που θα απομακρύνει τα κουνούπια μια για πάντα.

Τα κουνούπια είναι μέρος του φυσικού κόσμου και η αλληλεπίδραση μαζί τους είναι μέρος της συνύπαρξης μας στον πλανήτη. Πάρτε ένα καλό σπρέι για κουνούπια και θυμηθείτε να το εφαρμόσετε συχνά πάνω στο σώμα σας.

What scientists say keeps mosquitoes at bay

ΔΗΜΟΦΙΛΗ