ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του τερματισμού της συμφωνίας για τα σιτηρά

ΟΗΕ: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του τερματισμού της συμφωνίας για τα σιτηρά
Φωτογραφία αρχείου με σιτηρά AP Photo/Andrew Kravchenko

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την πιθανότητα τερματισμού της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, επεσήμαναν αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων τη Δευτέρα (26/6).

Ειδικότερα, εάν δεν αρθούν τα εμπόδια που έχουν τεθεί στις αποστολές της Ρωσίας, η χώρα απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, η επισιτιστική κρίση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Η πείνα σε περιοχές στο Κέρας της Αφρικής αποφεύχθηκε φέτος καθώς η περίοδος των βροχών ξεπέρασε τις προβλέψεις. Ωστόσο αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων δηλώνουν ότι περίπου 60 εκατ. άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια σε επτά χώρες της ανατολικής Αφρικής και ανησυχούν για τον αντίκτυπο ενός νέου πλήγματος.

«Η μη ανανέωση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας θα πλήξει απολύτως την ανατολική Αφρική πολύ, πολύ σκληρά», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη η Ντομινίκ Φερέτι, υψηλόβαθμη αξιωματούχος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

«Υπάρχει ένας αριθμός χωρών που εξαρτώνται από το σιτάρι της Ουκρανίας και χωρίς αυτό θα βλέπαμε σημαντικά υψηλότερες τιμές τροφίμων».

Να σημειωθεί πως, το WFP προσπαθεί να μεταφέρει και να αποθηκεύσει όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα και θα αναγκαστεί να αλλάξει προμηθευτές εάν η συμφωνία ακυρωθεί, πρόσθεσε η Φερέτι.

Η Μπρέντα Λάζαρους από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας δήλωσε ότι η σίτιση στη Σομαλία, το Σουδάν, το Τζιμπουτί και την Ερυθραία επικεντρώνεται στο σιτάρι και η όποια αλλαγή θα είναι «πολύ αργή».

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα οποία περίπου 700.000 τόνοι έχουν αποσταλεί στην Κένυα και την Αιθιοπία από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας. Ενώ αυτό αντιστοιχεί μόνο στο 2% περίπου του συνολικού όγκου, η περιοχή έχει πληγεί επίσης από την αύξηση στις τιμές του σιταριού από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αν και οι τιμές έχουν έκτοτε υποχωρήσει.

Παράλληλα, σξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι 10,4 εκατομμύρια παιδιά είναι αντιμέτωπα με οξύ υποσιτισμό και ανέφερε τα υψηλότερα επίπεδα νοσηλειών σε ιατρικές μονάδες τα προηγούμενα τρία χρόνια στη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και τμήματα της Κένυας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ