ΚΟΣΜΟΣ

Στενό... μαρκάρισμα: Περίεργη φάλαινα ακολουθεί καγιάκ σε παραλία στην Αυστραλία

Στενό... μαρκάρισμα: Περίεργη φάλαινα ακολουθεί καγιάκ σε παραλία στην Αυστραλία
Φάλαινες (Pacific Whale Foundation/NOAA via AP, File)

Μια… περίεργη φάλαινα εντοπίστηκε να ακολουθεί ένα καγιάκ στη διάσημη παραλία Μπόντι στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Στα εκπληκτικά πλάνα, η τεράστια φάλαινα φαίνεται να ακολουθεί ένα λευκό καγιάκ σε γαλαζοπράσινα καθαρά νερά έξω από την παραλία Μπόντι.

«Οι φάλαινες είναι πάντα μια απόλαυση καθώς κάνουν κρουαζιέρα στην ακτή κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου», είπε ο Τζέισον Ιγκλέντεν, ο χειριστής του drone.

Δείτε το βίντεο με τη φάλαινα

Κάθε χρόνο, ειδικοί κατευθύνονται στις ακτές της Νέας Νότιας Ουαλίας για να κάνουν την ετήσια καταμέτρησή τους. Η απογραφή της Κυριακής κατέγραψε τον πρωτοφανή αριθμό 4.792 φαλαινών, υψηλότερο από ποτέ, προσφέροντας ένα σπάνιο θέαμα για τους παρατηρητές φαλαινών και όχι μόνο.

Πολλές από τις φάλαινες εντοπίστηκαν λίγα μέτρα μακριά από την ακτή, σύμφωνα με τον Στιβ Τρικούλης, αντιπρόεδρο του Οργανισμού για τη Διάσωση και την Έρευνα των Κητωδών (ORRCA).

«Ταξίδευαν στο Κουίνσλαντ και στο Χάρβει Μπέι για να γεννήσουν», είπε στο CNNi. «Ήταν συναρπαστικό για τους ανθρώπους (στην ακτή) να τους βλέπουν… να χοροπηδούν».

Ο καλύτερος καιρός και το καθαρότερο νερό ήταν μόνο μερικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των φαλαινών φέτος, πρόσθεσε.

«Οι αριθμοί είναι υγιείς και σίγουρα έχουν αυξηθεί. Δεν έχουμε ξαναδεί τόσα πολλά από αυτά τόσο νωρίς στη σεζόν και πιστεύουμε ακράδαντα ότι οφείλεται στον καλύτερο καιρό. Τις έχουμε δει επίσης να κολυμπούν πιο κοντά στην ακτή», πρόσθεσε ο Τρικούλης.

Είναι γνωστό ότι οι καμπουροφάλαινες κολυμπούν μεγάλες αποστάσεις κάθε χρόνο και έχουν μια από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό.

Το ετήσιο ταξίδι μετ' επιστροφής τους μεταξύ Ιουνίου και αρχές Σεπτεμβρίου καλύπτει έως και τα 10.000 χιλιόμετρα.

Ξεκινώντας από την Ανταρκτική, κολυμπούν σε μεγάλα κοπάδια μέχρι την Αυστραλία – φτάνοντας στη βορειοανατολική πολιτεία του Κουίνσλαντ. Η περιοχή είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της χώρας για παρακολούθηση φαλαινών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, Νερών και Περιβάλλοντος της Αυστραλίας, οι φάλαινες περνούν τα καλοκαίρια τους σε υποτροπικά νερά, όπου τρέφονται, ζευγαρώνουν και γεννούν.

Ο Ιγκλέντεν συχνά κινηματογραφεί άλλα θαλάσσια πλάσματα όπως καρχαρίες και φώκιες στις ακτές της Αυστραλίας – ανεβάζοντας πλάνα στην εφαρμογή του Drone Shark, η οποία παρέχει εικόνες παραλιών σε πραγματικό χρόνο και ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τους σέρφερ.

«Υπάρχει ένας υπέροχος κόσμος στο βαθύ μπλε και είχα την ικανότητα να τον μοιραστώ με το κοινό» είπε στο CNNi. «Οι αλληλεπιδράσεις ανθρώπου και θαλάσσιας ζωής είναι πάντα τόσο συναρπαστικές και είναι μια υπενθύμιση σε όλους μας να εκτιμούμε, να σεβόμαστε και να συνυπάρχουμε με τους ωκεανούς μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ