ΚΟΣΜΟΣ

Προς νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία η Σκωτία

Προς νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία η Σκωτία
Υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Σκωτίας (φωτογραφία αρχείου) EPA/ GRAHAM STUART

Το θέμα της ανεξαρτησίας τους από τη Μεγάλη Βρετανία εγείρουν και πάλι οι Σκωτσέζοι, μία ημέρα μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας καθιστά σαφές, ασκώντας πίεση στο Λονδίνο, πως ένα νέο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθεί να παραμένει στο τραπέζι.

Παράλληλα, το Εδιμβούργο κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι οι Σκωτσέζοι τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Όπως έκανε γνωστό η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζεται να καταθέσει νομοθεσία η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ενώ θα συνεχίσει παράλληλα τις συνομιλίες για τη θέση της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία (της Σκωτίας) αποτελεί σαφώς μια επιλογή που χρειάζεται να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και βρίσκεται πράγματι πάνω στο τραπέζι», είπε η Σκωτσέζα πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «για να εξασφαλιστεί ότι η επιλογή αυτή θα ισχύει μέσα στο απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα, θα γίνουν τώρα βήματα για να εξασφαλιστεί ότι θα υφίσταται η απαραίτητη νομοθεσία».

Σημειώνεται ότι η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με τη Βρετανία συνολικά που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης με 52% έναντι 48%. Το αποτέλεσμα αυτό δικαιολογεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, υποστηρίζει η κυβέρνηση της Σκωτίας.

Υπενθυμίζεται πως η ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε απορριφθεί το 2014 με ποσοστό 55% έναντι 45%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ